Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 19 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Oude militaire terreinen voor opslag vuurwerk

door Michiel Hoogers




AMSTERDAM - De vuurwerkbranche wil afgedankte militaire opslagplaatsen gaan gebruiken voor het bewaren van vuurwerk. Dit heeft de voorzitter van de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN), G. Wagenvoort, verklaard.

Voor de meeste van de ongeveer vijftig professionele vuurwerkbedrijven in Nederland is het vinden van alternatieve opslagruimte een halszaak als de Tweede Kamer het ontwerp-vuurwerkbesluit van minister Pronk (VROM) binnenkort goedkeurt.

Dit vuurwerkbesluit stelt onder meer vast dat voor de opslag van professioneel vuurwerk een veiligheidsafstand van achthonderd meter is vereist. Aan deze eis voldoet de huidige opslag in het algemeen niet. Waarschijnlijk behandelt het parlement Pronks besluit volgende maand. De minister heeft de scherpe regels opgesteld als reactie op de vuurwerkramp in Enschede.

Wagenvoort: "Als de Tweede Kamer hiermee akkoord gaat, betekent dit de complete liquidatie van de professionele vuurwerkbranche in Nederland."

Alternatief

Desalniettemin zoekt de VEN al naar de mogelijkheden voor een alternatieve opslag van vuurwerk. Een daarvan is het gebruiken van overbodig geworden opslagplaatsen van militair materieel, zoals oude mobilisatiecomplexen. Wagenvoort: "Daarover zijn we inderdaad met de dienst Domeinen in gesprek".

Als het ministerie van Defensie militaire terreinen afstoot, komen die in beheer bij de dienst Domeinen. Ambtenaren van Domeinen zoeken er een nieuwe bestemming voor. Dat doen zij, in volgorde van voorkeur, bij: de rijksoverheid, de provinciale overheid, de gemeentelijk overheid en particulieren.

Een woordvoerder van de dienst Domeinen zei op de hoogte te zijn van de plannen: "Ik heb ervan gehoord. Maar er zijn geen kant en klare lijsten van beschikbare terreinen en er is geen beeld van wat vrij is voor de opslag van vuurwerk."

In de vuurwerkbranche wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat de vuurwerkbedrijven verhuizen naar België of Duitsland om Nederland vanuit de grensstreek te bedienen.


ma 19 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.