DEN HAAG - Zo'n 12.000 werknemers in de vleesindustrie zitten vanaf maandag zonder werk als gevolg van het vervoersverbod. De meesten van hen werken in de slachterijen. Als het vervoersverbod van kracht blijft komen daar nog eens 10.000 werknemers in het transport, de KI-stations en de handel bij. Dit schatten de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond.
Overigens is de kans dat het vervoersverbod versoepeld wordt groter geworden. De Rijksdienst van Vee en Vlees heeft geen directe tekenen van mond en klauwzeer (mkz) aangetroffen bij de 51 bedrijven die mkz-gevoelige dieren uit Frankrijk hebben geïmporteerd.
De bonden hebben gisteren in een brief aan de ministers Vermeend (Sociale Zaken) en Brinkhorst (Landbouw) gevraagd om invoering van collectieve werktijdverkorting. Uiterlijk komende dinsdag willen ze hierover praten met de bewindslieden.

|
Op een veeboerderij in Hoogmade worden de kadavers van 400 afgemaakte dieren afgevoerd.
|
Het kabinet heeft gisteren niet besloten tot financiële steun aan de getroffen sectoren. Wel betuigde premier Kok zijn medeleven aan de Nederlandse landbouwsector, die voor de zoveelste keer in korte tijd is getroffen door een crisis.
"De sector verdient een hart onder de riem. Ik heb daar veel gevoel bij", zei de minister-president verwijzend naar het grote leed dat in talloze boerengezinnen wordt gevoeld.
Kok stelde dat het kabinet er niets voor voelt om op eigen houtje een totale importstop op Frans vlees in te stellen. Ook niet nu de import van Argentijns vlees door minister Brinkhorst is verboden, vooruitlopend op een Europees verbod dat pas maandag ingaat. Volgens Kok is een belangrijk verschil, dat Frankrijk lid is van de EU en daar al het mogelijke is gedaan om verdere verspreiding van het mkz-virus te voorkomen.
Nederland zal volgens Kok niet op eigen houtje preventief gaan enten tegen mkz, zoals Portugal heeft aangekondigd. Wel wil hij in Europees verband de discussie hierover aanslingeren.