EINDHOVEN - Ruud van Nistelrooy en Eric Addo hebben gistermiddag een arbitragezaak bij het TAS in Lausanne aangespannen. Bij dit internationale sporttribunaal hoopt het tweetal hun gelijk te halen zodat ze in het verdere verloop van de UEFA Cup alsnog speelgerechtigd zijn.
In de ochtenduren werd het hoger beroep, dat PSV bij de Europese voetbalbond (UEFA) had ingediend en dat mondeling werd toegelicht door technisch adviseur Frank Arnesen en algemeen directeur Peter Fossen, verworpen.
|
Ruud van Nistelrooy en Eric Addo.
|
Beide spelers kregen vorige week, daags voor de heenwedstrijd tegen Kaiserslautern, te horen dat ze niet mochten spelen, omdat PSV hen twee weken te laat had ingeschreven. De commissie van de UEFA hield het standpunt dat de club beide spelers te laat voor de UEFA Cup heeft ingeschreven. "De mensen hadden weinig begrip voor ons pleidooi", concludeerde Arnesen. "Zij handhaafden de regels en deadlines waren deadlines. Op de gevoelens van de spelers wilden zij helemaal niet ingaan. Al gaf de UEFA ons wel nog aan dat we dit niet persoonlijk moesten opvatten."
Middels een voorlopige voorziening bij het TAS hopen de twee voetballers vanmiddag groen licht te krijgen om alsnog tegen de Duitse opponent aan te kunnen treden. Van Nistelrooy en Addo claimen, in samenspraak met advocaten van PSV, recht op arbeid. Daarbij beroepen zij zich op het internationale arbeidsrecht. Een procedure die de club overigens al begin deze week heeft onderzocht om zodoende tijd te winnen. "De UEFA heeft puur naar de regels gekeken, terwijl het TAS meer rekening houdt met de omgevingsfactoren en de consequenties. Daarom acht ik de kans groot dat beide spelers bij dit tribunaal hun gelijk halen", verklaarde voorzitter Harry van Raaij.
Ook sportjurist Berry Bertels denkt dat PSV in deze zaak redelijk sterk staat. "De spelers kunnen niets aan deze fout doen, maar kunnen hierdoor niet hun arbeid verrichten. Daarnaast speelt de sportpolitiek van het TAS, dat graag wil laten zien hoe sterk hun onafhankelijke positie in de sportwereld is, hen positief in de kaart."
Over de handelwijze van de UEFA is Van Raaij niet erg te spreken. "In mijn ogen staan sportiviteit en menselijkheid voorop, maar bij de bond wegen blijkbaar formaliteit en bureaucratie zwaarder. Deze straf is voor een speler erger dan dat hij twee rode kaarten krijgt. Een speler kan toch niet zo zwaar gestraft worden door een menselijke vergissing waar hij zelf helemaal niets aan kan doen. Van Nistelrooy en Addo hebben een hele moeilijke blessureperiode doorlopen, nu krijgen ze dit voor hun kiezen."
Wanneer PSV vanavond door FC Kaiserlautern in de UEFA Cup wordt uitgeschakeld, trekken beide spelers het verweer meteen weer in. PSV staat er niet om te springen om er een principezaak van te maken. Wanneer de Eindhovense club zich echter voor de halve finale plaatst en het bij het TAS ook niet haar gelijk krijgt, wordt nog overwogen om naar de burgerrechter te stappen.
Het TAS heeft overigens al diverse uitsluitingen van de UEFA teruggedraaid. Op 17 juli 1998 gaf het sporttribunaal AEK Athene en Slavia Praag gelijk, nadat de clubs eerder uitgesloten dreigden te worden voor Europees voetbal vanwege vermeend cross-ownership bij de Londense investeringsmaatschappij ENIC. Wielrenner Richard Virenque, negen maanden geschorst wegens dopinggebruik, dwong deze week bij het sporttribunaal tien weken strafvermindering af. De Franse coureur mag nu in augustus weer deelnemen aan wedstrijden.