Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 15 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 

 
Aalbers eist vervolging Nuon-topman

door Emile Bode en




ARNHEM - De advocaten van oud-Vitesse voorzitter Karel Aalbers hebben namens hun cliënt officieel aangifte gedaan bij justitie tegen Nuon-topman Tob Swelheim wegens valsheid in geschrifte.

De raadslieden Knoops en Hameleers willen dat Swelheim strafrechtelijk wordt vervolgd omdat hij de 78.000 gulden die Nuon in de zaak-Karel Aalbers betaalde aan een getuige bij het energiebedrijf, werden geboekt onder de gefingeerde post 'waterproject Thailand'. In werkelijkheid kocht Vitesse-sponsor Nuon met het geld belastende verklaringen tegen Aalbers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (352x512, 18kb)
Karel Aalbers (Foto: ANP)
Het doen van aangifte door de ex-Vitessevoorzitter is het zoveelste hoofdstuk in de al maanden durende 'vuile oorlog' tussen Vitesse, Nuon en Karel Aalbers, waarin de partijen elkaar over en weer met modder besmeuren.

Tob Swelheim blijkt inmiddels te hebben bekend dat door Nuon geld is betaald aan getuige Harold Klap, een ex-medewerker van Karel Aalbers. In zijn verklaring tegenover Fiod-rechercheurs in bezit van deze krant geeft Swelheim op 20 februari j.l. aan hoe het betalen van de getuige in de Nuon-boekhouding is geboekt: "Ik heb een betaling gezien waarop een vermelding staat dat de betaling betrekking heeft op een door de heer Klap te verrichten marktonderzoek voor energie en water in Thailand. Dit rapport is echter nog niet opgeleverd. Nadat ik dit stuk had gelezen herinnerde ik mij dat ik, namens Nuon, destijds heb gezegd dat Nuon destijds niet wilde betalen voor informatie van de heer Klap maar wel voor marktonderzoek."

Volgens de advocaten Hameleers en Knoops staat daarmee vast dat Nuon valsheid in geschrifte heeft gepleegd en dat topman Swelheim verantwoordelijk is. Mr. G.J. Knoops bevestigt dat hij gisteren samen met zijn confrère namens Aalbers aangifte bij het landelijk parket heeft gedaan. "Onze cliënt heeft de gekochte getuigenverklaring aantoonbaar weerlegd. Dat neemt niet weg dat Nuon laakbaar en onrechtmatig heeft gehandeld. Kennelijk moest er iets worden afgeschermd", aldus Knoops.

De advocaten hebben justitie gisteren ook gevraagd een van de aanklachten tegen Aalbers te laten vallen. "Het verhaal van de getuige waarop deze aanklacht is gebaseerd, is niet alleen onjuist maar bovendien onrechtmatig verkregen. Ook vinden we dat het OM onderzoek moet doen naar andere personen die om oneigenlijke motieven Aalbers hebben willen beschadigen", aldus Knoops.

De advocaat van Nuon, mr. Ferdinand Grapperhaus van het advocatenkantoor Allen & Overy zegt dat Aalbers met zijn verdachtmakingen bezig is met een slimme afleidingsmanoeuvre. "Hij is verdachte en heeft er alle belang bij om de aandacht nu op anderen te vestigen. In werkelijkheid gooit hij gewoon met modder."

Advies KPMG

Volgens Grapperhaus is Nuon-topman Swelheim twee keer door de rechercheurs van de FIOD gehoord. "Volgens mij heeft de FIOD de uitleg van Swelheim geaccepteerd, anders hadden ze wel nadere stappen ondernomen." Grapperhaus stelt dat Nuon voor de 'Thailand-constructie' heeft gekozen om een zekere afstand met 'tipgever' Harold Klap te bewaren. "Nuon vond het onaangenaam om zomaar geld voor de informatie te betalen. Daarom heeft zij, mede op advies van de accountants van KPMG, de heer Klap als beloning het waterproject Thailand aangeboden waarover hij als specialist ook een rapport schrijft. Volgens mij is daar niets strafbaars aan."

De advocaat kan vooralsnog niet aannemelijk maken of dat onderzoek zoveel geld waard is. De FIOD noemt de constructie in het strafdossier 'ongeloofwaardig'. Grapperhaus zegt: "We zijn er helemaal niet op uit om Aalbers zwart te maken. Maar we willen wel weten waar de vele miljoenen gebleven zijn die wij in Vitesse hebben gestoken."


do 15 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.