Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 15 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Ict-malaise donkere wolk
voor verhuurder kantoren

Van een onzer verslaggevers




AMSTERDAM - De malaise in de informatie- en communicatietechnologie (ict) maakt niet alleen slachtoffers onder beleggers, maar ook onder verhuurders van kantoorruimte. Door de huidige problemen verwacht in ieder geval onroerend goed-adviesbureau Healey & Baker (H&B) dat de wereldwijde vraag naar kantoormeters in 2001 afneemt. "Dit geldt ook voor Nederland", aldus Henk Nieuwenhuys, managing partner van H&B.

In 2000 was er nog geen vuiltje aan de lucht, zo blijkt uit H&B's jaarlijkse onderzoeksrapport Business space across the world. Amsterdam daalde op de ranglijst van de 27ste naar de 32ste plaats. Niet dat kantoorruimte in Amsterdam nu goedkoper werd dat kan namelijk niet maar in andere steden stegen de huurprijzen sneller.

In Europa spande Stockholm de kroon. Eén vierkante meter kantoor op 'A-locatie' Birger Jarls Gatan werd maar liefst 62,5% duurder. Voor een vierkant metertje in het Parijse La Défense moest bijna 53% meer worden betaald. In Amsterdam de binnenstad, Zuid-Oost en de Zuid-as werd een vierkante meter kantoor slechts 0,9% duurder.

Peanuts vergeleken met de prijsstijgingen in het Amerikaanse San José. Een beetje kantoor in het centrum daar werd vorig jaar bijna 92% duurder. Oorzaak: de geringe beschikbaarheid van kantoorruimte. Hoewel de gemiddelde 'beschikbaarheidsgraad' voor kantoorruimte in West-Europa met 3,75% het laagste was ter wereld, lagen de percentages in '24-uurs steden' als San Fransisco (2,0), Boston (2,2) en downtown New York (3,2) nóg lager. En wat schaars is, kost geld.

In Londen is een vierkante meter kantoor inmiddels het duurst. De totale huurkosten per vierkante meter per jaar (huur plus onroerende zaak-belasting én servicekosten) bedragen er op de kop af $1455 (bijna ƒ3500). Een jaar eerder werd nog het meest betaald voor een vierkante meter in Tokio. Met $1441 neemt de Japanse hoofdstad nog altijd een stevige tweede plaats in.

"De hele internationale kantoormarkt heeft geprofiteerd van een sterke economie, met huurprijzen voor toplocaties die jaar op jaar gemiddeld met 10% stegen", aldus Nieuwenhuys. "Door de huidige problemen in de internationale ict-sector verwachten wij dat de vraag naar kantoormeters zal afnemen in 2001", voegt de managing partner er echter aan toe. Daarmee neemt de beschikbaarheidsgraad van kantoren weer toe. En dat heeft een negatief effect op de huurprijzen. Op de stijging ervan, welteverstaan, want dalen doen de huren nooit.


do 15 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.