NEW YORK - Waar beleggers dinsdag nog van een herstelpauze genoten, bleek gisteren al direct bij beursopening dat de negatieve trend zich doorzette. In enkele minuten tijd stond de beursgraadmeter Dow Jones Industrial 300 punten in het rood. Herstel kwam niet. De index sloot uiteindelijk onder de 10.000-grens op 9973,46, een verlies van 3,1%.
Waar technologiefondsen eerder de beursvloeren rood kleurden, verlieten beleggers nu ook de grote gerenommeerde Dow-fondsen. Deze blue chips, 30 in getal, eindigden gisteren zonder uitzondering in de min. De angst is dat ook zij niet tegen een wereldwijd inzakkende economische groei zijn bestand. Die angst werd aangewakkerd door slecht nieuws uit Japan, waar politici nu openlijk het woord deflatie een voorbode van recessie in de mond durven te nemen.
Dow-fonds IBM moest $3,41 inleveren op $94,96 en s' werelds grootste onderneming General Electric hield de voeten met een verlies van $1,30 op $41,03 evenmin droog. Zelfs geneesmiddelenmaker Merck, anders een stabiel fonds, leverde $1 in op $71,93.
Speciaal getroffen waren de financiële fondsen. Citigroup daalde $3,49 naar $44,90, American Express verloor $3,15 op $38,48 en zakenbank JP Morgan gleed $3,65 weg naar $43,75, een verlies van 7,7%.
De financiële waarden hadden volgens een handelaar last van een beslissing van Standard & Poor's. Het ratingbureau overweegt de kredietwaardering van 19 Japanse banken naar beneden bij te stellen. "Het gerucht gaat dat een van de banken zelfs op het randje van faillissement staat", aldus de handelaar. Het is onzeker hoe dit Amerikaanse banken gaat beïnvloeden. Maar met deze markt namen beleggers het zekere voor het onzekere en verkochten.
De technologiebeurs Nasdaq moest eveneens terug, de Nasdaq Composite daalde naar 1972,02, een daling van 2,1%. Minder dan de Dow, maar de Nasdaq heeft de afgelopen dagen al het nodige voor de kiezen gehad, stelde een analist droogjes. "Die heeft in enkele maanden tijd 60% ingeboet. Nuis de vrees dat de Dow-fondsen aan de beurt zijn."