DEN HAAG - Zeker vijftig Nederlandse veehouderijen hebben Frans vee ingevoerd uit het gebied waar gisteren het besmettelijke mond- en klauwzeervirus (mkz) werd geconstateerd. Om een uitbraak in ons land te voorkomen zijn de betrokken bedrijven onmiddellijk door het ministerie van Landbouw geblokkeerd.
Zeker drie en mogelijk vier schapenhouderijen van de groep van verdachte bedrijven worden geruimd. Bij de andere bedrijven worden alle dieren tweemaal op mkz getest. Minister Brinkhorst (Landbouw) verwacht de uitslag eind volgende week.
"Wij hebben geen mkz en de goden mogen verhoeden dat het gebeurt", aldus Brinkhorst. Hij wilde niet op eventuele noodscenario's vooruitlopen.
De blokkade houdt in dat het vervoer van evenhoevige dieren (varkens, runderen, geiten en schapen) alsmede hun vlees, sperma, embryo's en eicellen is verboden. Brinkhorst bezint zich nog op een vervoersverbod voor mest.
Volgens de bewindsman zijn tussen 24 januari en 1 maart bij 52 zendingen 1493 dieren uit Frankrijk naar ons land geëxporteerd. Het gaat om zo'n 400 schapen en geiten en ruim duizend runderen en varkens.
Als blijkt dat er geen besmette dieren tussen zitten en de situatie in het buitenland niet verslechtert, overweegt Brinkhorst een versoepeling van het algehele vervoersverbod. Eind volgende week zouden transporten naar het slachthuis en onderling tussen bedrijven weer kunnen worden hervat.
Volgens de Rijksdienst voor keuring van Vee en Vlees (RVV) is voor "95 procent" zeker dat zes zieke varkens in het Groningse Winschoten geen mkz hebben. Gisteren werd daar een slachterij afgegrendeld nadat de dieren ziekteverschijnselen vertoonden.
Destructiebedrijf Rendac in het Friese Bergum heeft onvoldoende capaciteit om al het vee te vernietigen dat bij een eventuele Nederlandse uitbraak zal worden geruimd. Het verwerken van de dieren die nu worden geruimd, is al moeilijk.
Rendac is het enige bedrijf in Nederland dat BSE- en mond- en klauwzeer-kadavers mag verwerken. In verband met BSE heeft Rendac de handen vol aan het verbranden van verboden diermeel.
Intussen lijkt de mkz-epidemie in het Verenigd Koninkrijk niet meer te beteugelen. Gisteren kwamen er 25 gevallen bij, waarmee het totaalaantal op 230 staat. De Britse regering is van plan om uit voorzorg honderdduizenden gezonde schapen te slachten. Premier Blair heeft gesproken met vertegenwoordigers van boerenorganisaties en van de eveneens zwaar getroffen toeristische industrie.
Na de Franse uitbraak hebben de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea direct Europees vee en vleesproducten in de ban gedaan. Jaarlijks gaan er voor miljarden guldens aan vee en vlees de Europese grenzen over.