DEN HAAG - Politieagenten, treinconducteurs, gevangenispersoneel en andere werknemers in openbare functies blijken schrikbarend vaak het slachtoffer van geweld.
Liefst ruim eenderde van hen kreeg afgelopen jaar te maken met een zwaar incident, waarbij sprake was van serieuze bedreigingen of fysiek geweld zoals spugen, schoppen, slaan en kopstoten.
Meer dan tweederde werd het afgelopen jaar wel eens uitgescholden, bedreigd of kreeg discriminerende opmerkingen van burgers en klanten naar het hoofd geslingerd.
Dat blijkt uit een gisteren vrijgegeven rapport dat de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De bewindslieden reageren geschrokken op de enorme geweldsexplosie tegen werknemers die regelmatig met burgers in contact komen.
"De bevindingen zijn stuitend, absoluut onacceptabel en moeten sterk worden teruggedrongen", aldus De Vries, die samen met werknemers, werkgevers en ambtenaren om de tafel wil gaan zitten om een actieplan op te stellen.
Uit het onderzoek blijkt dat politieagenten en treinconducteurs het meest met geweld te maken krijgen. Zij worden jaarlijks bijna allemaal wel eens uitgescholden, gediscrimineerd of bedreigd. Meer dan de helft van hen kreeg in die periode te maken met fysieke uitbarstingen van burgers of reizigers in de vorm van serieuze bedreigingen met voorwerpen of wapens en pogingen tot slaan, stompen en schoppen.
Ook het aantal medewerkers in gevangenissen en huizen van bewaring of bij de sociale dienst dat het slachtoffer van geweld wordt, is zeer hoog. Zij krijgen vooral te maken met schelden of dreigende taal van gedetineerden of uitkeringsgerechtigden.
Ongeveer een kwart van het ziekenhuispersoneel blijkt in een jaar tijd seksueel getinte opmerkingen van patiënten te hebben gekregen. Ook treinconducteurs moeten dit vaak aanhoren. Meer dan de helft van huisartsen werd het slachtoffer van verbaal geweld en ruim twintig procent van fysiek geweld, zoals geduw en getrek.
Opvallend is verder dat slechts 38 procent van de werknemers vindt dat hun veiligheid, gezien de aard van hun werk, voldoende wordt gewaarborgd door de organisaties waarvoor zij werken.
Volgens het CDA zijn deze resultaten veel erger dan werd aangenomen. CDA-Kamerlid Rietkerk vindt dat het kabinet de afgelopen twee jaar veel te laks is geweest bij de bestrijding van het geweld tegen onder anderen agenten en treinconducteurs. "Er is veel te weinig gedaan aan het verbeteren van bijvoorbeeld de uitrusting van de politie en het houden van intensieve trainingen", aldus Rietkerk.