AMSTERDAM - Met de AH Spaarrekening naar het buitenland. Technisch is het geen probleem, menen analisten. Dé vraag is echter, of supermarktklanten elders ter wereld net zo spaarzaam zijn als in Nederland. "Nederlanders zijn toch zegeltjesplakkers."
Supermarktconcern Albert Heijn (Ahold) en verzekeraar Aegon ruiken geld. Hun op 5 februari van dit jaar gelanceerde AH Spaarrekening blijkt verassend goed uit de startblokken te komen. In nog geen drie weken tijd openden honderdduizend klanten een rekening bij 'hun' Albert Heijn. Vorige week waren dat er 125.000. Hun dubbeltjes en kwartjes zijn inmiddels goed voor 1 miljoen spaargeld per dag.

|
Nederlanders zijn spaarzaam (Foto: Emiel van Lint)
|
De bedenkers van het 'spaarproduct' kijken inmiddels voorzichtig naar de exportmogelijkheden ervan, zo bleek eind vorige week. Daarbij ligt het voor de hand, aldus woordvoersters van beide concerns, dat eerst gekeken wordt naar landen waar AH-moeder Ahold middels andere supermarktketens al aanwezig is (de VS, Latijns Amerika, Azië, België, Spanje, Portugal, Tsjechië, Polen, Zweden, Noorwegen, Denemarken en de Baltische Staten).
Analisten van Amstgeld, Delta Lloyd Bank, Fortis Bank, Theodoor Gilissen Bankiers en Stroeve zetten hun geld op de Verenigde Staten. "Niet alleen Ahold, maar ook Aegon is daar actief", aldus Manfred Bleijenberg (Delta Lloyd Bank). "Tijdens een analistenbijeenkomst is al gezegd dat de spaarrekening als het ware met Ahold mee de VS in kan", vult Dennis Ederzeel (Amstgeld) aan.
Het spaarproduct zelf "gewoon een simpele spaarrekening", vindt Vera Nicolasen (Theodoor Gilissen) is redelijk makkelijk te exporteren, zijn de analisten het met elkaar eens. "De aanvangsinvestering die voor Nederland is gedaan, hoef je voor andere landen niet nog een keer helemaal over te doen", weet Albert Ploegh (Stroeve). "Met relatief geringe aanvullende investeringen, en dan vooral in marketing, kun je de spaarrekening dus betrekkelijk eenvoudig uitrollen."
Bleijenberg denkt 'persoonlijk' dat Aegon en Ahold daarover al lang afspraken hebben gemaakt. Grote vraag is echter of Amerikaanse supermarktklanten wel dezelfde spaarzaamheid aan de dag zullen leggen als Nederlandse. "Nederlanders zijn toch zegeltjesplakkers", erkennen ook de woordvoersters van Aegon en Ahold. "Cultuurverschillen zijn er absoluut", stelt verder Bleijenberg. "Een Amerikaan geeft meer uit dan dat-ie spaart", vult Andreas de Groot (Fortis Bank) aan.
"Het is iets dat eerst uitgezocht moet worden", adviseert dan ook Nicolasen. Ederzeel is echter van mening dat Aegon met de overname van bedrijfsonderdelen van het Amerikaanse J.C. Penney's in één keer over een hele hoop extra informatie beschikt over financieel koopgedrag van Amerikaanse consumenten. Dat de spaarrekening de komende vijf jaar al een belangrijke bijdrage zal leveren aan de winst van Aegon, betwijfelt de analist.
Ploegh en Bleijenberg zijn enthousiaster. Zij wijzen op het succes van de virtuele bank ING Direct. "Die biedt Amerikaanse spaarders met 4 à 5% een aantrekkelijke rente", aldus de laatste. "Als Aegon en Ahold hun spaarrekening goed marketen en ook een hoge rente bieden (en dat doen ze: boven de 990 krijgen spaarders 4,25%, red.), dan kan het ook in de VS wel degelijk een succes worden."