Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
PvdA: scherpe controle
op invoer orgaanvlees

Van een onzer verslaggeefsters




DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Tweede Kamer maakt zich "ernstig zorgen" over de invoer van orgaanvlees uit zo'n 50 landen naar Europa. Uit documenten van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) bleek vorige week dat de controle op orgaanvlees als darmen, magen en blazen slechts bestaat uit "ruiken, kijken en voelen".

"Als blijkt dat er een gat in de wetgeving zit met betrekking tot de invoer van orgaanvlees uit derde landen moet dat absoluut gerepareerd worden", aldus PvdA-Tweede Kamerlid Harm-Evert Waalkens. "Het gaat hier immers om de voedselveiligheid".

Varkensdarmen uit onder meer China komen in Nederland via worstfabrikanten en slagers in de voedselketen terecht. De darmen worden veelal gebruikt bij de productie van droge worst. Een worstfabrikant uit het oosten van het land is ernstig gedupeerd nadat een partij uit China ingevoerde varkensdarmen beschimmeld bleek. De RVV in Rotterdam had de partij goedgekeurd. Daarbij werden echter geen monsters genomen voor laboratoriumonderzoek omdat dat van Brussel niet hoeft.

"Dit baart mij grote zorgen", zegt Waalkens. "Hoewel het in dit geval gaat om een kleine invoerstroom, moet de onderste steen boven. Wij garanderen de Europese consument immers absolute voedselveiligheid. Met andere woorden: wat gegeten wordt, moet veilig zijn. Daarom wil ik dit ook scherp aan de kaak stellen bij het ministerie van Landbouw. En als de minister geen goed verhaal, dan heeft hij een probleem."

PvdA-europarlementariër Dorette Cobey is van plan de kwestie aanhangig te maken in het Europees Parlement.


wo 14 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.