AMSTERDAM - Het uitbreken van mond- en klauwzeer (mkz) in het Verenigd Koninkrijk en sinds gisteren ook in Frankrijk heeft geen negatieve gevolgen voor het Brabantse voedingsmiddelenconcern Nutreco. Dat zei bestuursvoorzitter Wout Dekker gisteren tijdens de toelichting op de goede jaarcijfers.
Nutreco is in Frankrijk vooral actief in vis en premixen. "En de problemen in het Verenigd Koninkrijk staan op twee stappen van ons af", aldus Dekker. Volgens de bestuursvoorzitter weet Nutreco zelfs te profiteren van het uitbreken van diverse dierziektes in Europa. Door de gekkekoeienziekte bse en mkz kiezen consumenten vaker voor varkensvlees, kip of vis en dat leidt tot stijgende prijzen.
"Sinds 1994 werken we bewust aan een goede spreiding van de portefeuille. Als er ergens een dierziekte uitbreekt kunnen we dat goed opvangen met andere activiteiten", aldus Dekker. Wel ziet hij dat het consumentenvertrouwen door alle dierziektes van de afgelopen jaren een flinke deuk heeft opgelopen.
"Eén van de belangrijkste doelstellingen voor dit jaar is dat vertrouwen weer terug te winnen", aldus Dekker. Onlangs heeft Nutreco daarom een aparte directeur aangesteld voor voedselveiligheid.
Ook komt het Boxmeerse concern dit jaar voor het eerst met een sociaal- en milieujaarverslag. "We houden continu de vinger aan de pols door goed te luisteren en te discussiëren met alle belanghebbenden", aldus Dekker. Hij erkent dat net als bij intensieve veehouderij ook de intensieve viskweek risico's op ziektes met zich mee brengt.
In 1999 werd Nutreco al geconfronteerd met de zalmziekte isa in Schotland waardoor veel bassins geruimd moesten worden. Dekker zegt al veel bewuster om te gaan met medicijnen voor vis. "Op duizend kilo zalm worden nog maar twee pilletjes penicilline gebruikt." Wel gebruikt Nutreco nog altijd veel vismeel en -olie in het voer. Of dit uiteindelijk dezelfde effecten heeft als het inmiddels verboden diermeel, is niet bekend.
Dekker liet niet na er op te wijzen dat ook consumenten de discussie rond dierwelzijn niet geheel zuiver voeren. "Ze willen wel vrij zwemmende vissen, maar in de winkel denken ze met hun portemonnee en kiezen ze voor het goedkoopste."
Voor het komend jaar verwacht Nutreco een stijging van de winst per aandeel met 10%. Ook voorziet het concern een daling van de zalmprijzen. Het jaar 2000 was het jaar van de zalm, dit jaar wordt het jaar van de kip, zo verwacht Dekker.
De afhankelijkheid van zalm bij Nutreco neemt toe. Door de overname van het Noorse Hydro Seafood en het Schotse Marine Harvest is de winstbijdrage van de divisie aquaculture op het totaal fors gestegen van 55% in 1999 naar 70% vorig jaar. Het bedrijfsresultaat van de visactiviteiten steeg met meer dan 70%. De sterk gestegen visconsumptie in de Verenigde Staten en hoge zalmprijzen namen het leeuwendeel van deze stijging voor hun rekening.
De veevoer- en vleesactiviteiten (agriculture) lieten een gemengd beeld zien. Zo hadden de mengvoerdertak en de slachterijen van Nutreco last van de krimpende pluimvee- en varkensstapel in Noord-Europa. In Frankrijk moest Nutreco twee mengvoederfabrieken sluiten en in de Benelux werden reorganisaties doorgevoerd. Deze trend ging echter aan de Spaanse en Portugese markt voorbij, waar wel goede resultaten werden geboekt. In totaal daalden de resultaten van de divisie met 9%.
Voor dit jaar staat de integratie van de verworven ondernemingen bovenaan het prioriteitenlijstje. "Al houden we natuurlijk altijd onze ogen en oren open, want we worden overladen met acquisitiemogelijkheden."