AMSTERDAM - Het in verband met mond- en klauwzeer (mkz) ingestelde vervoersverbod voor vee dreigt de Nederlandse veehouderij, transportsector en slagerijbranche een flinke financiële strop op te leveren.
Als het verbod lang aanhoudt, komen de boeren met propvolle stallen te zitten en loopt de transportsector miljoenen guldens aan inkomsten mis.

|
Na de ontdekking van de besmettingshaard in La Baroche-Gondouin werd de omgeving in een straal van tien kilometer afgezet. (Foto: EPA)
|
Volgens brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) dreigt voor veel transporteurs van mkz-gevoelige dieren een faillissement als het vervoersverbod lang aanhoudt. Het ministerie van Landbouw heeft vooralsnog geen enkele regeling getroffen met de vervoerders van mkz- gevoelige dieren. Per week lijden de transporteurs een verlies van 17 miljoen.
Als het vervoersverbod langer dan een week duurt, is dat een ramp voor de slagerijen, aldus een woordvoerder van de Bedrijfstak Slagersbedrijven. De aanvoer uit slachterijen droogt binnen enkele dagen op, waarna er vlees moet worden geïmporteerd uit het buitenland. De prijzen zullen dan fors stijgen.
Indien het verbod lang aanhoudt, is de catastrofe ook voor de veehouderij niet te overzien. "In de melkveehouderij ontstaan niet zo snel acute problemen, veel boeren hebben wel ruimte om de pasgeboren kalveren nog even op het bedrijf te houden", zegt melkveehoudersvoorman Siem Jan Schenk van boerenorganisatie LTO-Nederland. "Maar in de varkenshouderij ontstaan al snel welzijnsproblemen omdat de stallen snel vol raken." LTO sluit dan ook niet uit dat, mocht de situatie onhoudbaar worden, dieren geruimd moeten worden.
Toch steunt Schenk de maatregelen. "Dit is een hele enge situatie, we moeten alles doen om het virus buiten de deur te houden. Alles is beter dan een uitbraak van mkz in Nederland, want dat kan het einde betekenen van de Nederlandse veehouderij."
De veterinaire experts van de Europese Commissie besloten gisteren dat alle export van vee uit Frankrijk wordt verboden. Ook de buren van Frankrijk troffen snel maatregelen om besmetting te voorkomen. België heeft de grenzen gesloten voor alle evenhoevige dieren uit Frankrijk. De Duitse overheid adviseert reizigers geen voedsel uit het getroffen land mee naar huis te nemen.
Ondanks de verspreiding van de ziekte naar het vasteland, zijn de EU-experts nog steeds tegen een vaccinatiecampagne tegen mkz. Dat is erg duur en brengt de export in gevaar. Bovendien kan het vaccin versluierend werken bij dieren die de ziekte al onder de leden hebben.
De paniek die nu ontstaat, is volgens LTO-varkensvoorman Chris van Gisbergen terecht. "Nederland doet meer zaken met Frankrijk dan met Engeland."
De Franse mkz-uitbraak is ontdekt op een rundveehouderij. De incubatietijd vanaf de ontdekking van mkz in Engeland is verstreken en heeft in Nederland geen besmettingen opgeleverd. "Vanuit Frankrijk is er mkz-gevoelig vee door grote delen van Europa getransporteerd, en misschien ook naar Nederland", waarschuwt Van Gisbergen. "De Fransen moeten dit nu tot op de bodem gaan uitzoeken. Tot die tijd leven we ook in Nederland in grote onzekerheid."
In het Franse departement Seine-et-Marne ten oosten van Parijs zijn gisteren nog eens drie verdachte gevallen van mkz in een kudde schapen aangetroffen. De testresultaten waren gisteravond nog niet bekend.
In de Franse besmettingshaard Mayenne, ten zuiden van Normandië, is een alarmplan van kracht geworden. Een gebied binnen een straal van tien kilometer rond de boerderij met de infectiehaard is afgezet.
De vermoedelijke oorzaak van de besmetting wordt gezocht bij geïmporteerde Britse schapen van een aangrenzende boerderij nabij het dorp La Baroche-Gondouin. Deze dieren werden reeds op 27 februari afgemaakt. De Britse schapen waren afkomstig van een bedrijf waar de elfde Britse mkz-uitbraak werd gevonden.
De Franse minister Jean Glavany (Landbouw) voerde het eerste geval van mkz in zijn land aan als rechtvaardiging voor de forse maatregelen die hij heeft afgekondigd teneinde een dam op te werpen tegen mkz.
Ondertussen zet de Britse mkz-epidemie door. Gisteren kwamen er nog eens 22 gevallen bij, in totaal zijn er nu 205 besmettingshaarden. Ook de 'tuin van Engeland' Kent is nu getroffen.
Britse boerenorganisaties en de oppositie zetten de regering steeds verder onder druk om strengere maatregelen te nemen en hele gebieden af te sluiten voor verkeer. Ook is er kritiek op de langzame verwerking van kadavers. Doodgeschoten runderen, varkens en schapen liggen soms vijf tot zes dagen op boerenerven te rotten voordat de destructie begint.