Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Bruidsschat moet Kliq op weg helpen

Van een onzer verslaggevers




DEN HAAG - Reïntegratiebedrijf Kliq krijgt van het Rijk een flinke bruidschat mee om zich op een "eerlijk speelveld" te kunnen weren tegen de concurrentie.

Dat maakte minister Vermeend (Sociale zaken) gisteren bekend bij de presentatie van de verzelfstandigde poot van Arbeidsvoorziening.

Ondanks dat een meerderheid van de Tweede Kamer onlangs aandrong op een zeer snelle overgangsperiode, zal Kliq pas in 2004 zijn eigen broek ophouden. Althans, dat zijn de plannen. Volgend jaar krijgt Kliq van gemeenten en uitvoeringsorganisaties samen ƒ125 miljoen voor het weer aan het werk helpen van ww'ers en wao'ers. Voor 2003 wordt dat bedrag verminderd tot ƒ65 miljoen, waarna het Rijk vanaf 2004 de handen er geheel vanaf trekt.

Daarnaast fungeert het Rijk ook als huisbankier. De enig aandeelhouder staat garant voor ƒ180 miljoen aan startkapitaal en nog eens ƒ90 miljoen aan leningen. Het gaat om daarbij om voorzieningen voor de overgangskosten (nieuwe werkwijze, ict, huisvesting en ondersteuning) waarmee het geprivatiseerde reïntegratiebedrijf wordt geconfronteerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
WILLEM VERMEEND
...in goed overleg... (Foto: Dijkstra bv)
Tevens is het geld nodig voor een sociaal plan en de inrichting van een mobiliteitsbureau. Gisteren werd duidelijk dat het personeel van Kliq flink moet inschikken. Na "stevige onderhandelingen" besloot Vermeend het aantal voltijdsbanen van de huidige 3000 terug te brengen naar 2250. Volgens Vermeend is een en ander in "goed overleg" met de bonden verlopen.

De bewindsman sprak ferme taal. Hij benadrukte enkele malen dat Kliq de komende jaren snel moet leren om "op eigen benen te staan". Er zijn volgens hem professionele managers aangesteld die gewoon hun werk moeten doen en worden "afgerekend op hun resultaat. Het doel is nu dat het bedrijf zichzelf leert bedruipen en niet steeds bij de overheid aanklopt als er iets is."

Betrouwbare bronnen op het ministerie melden dat Vermeend "op politieke gronden" tot de bruidschat heeft besloten. Zijn eigen directie Sociale Verzekeringen adviseerde aan de omzetgarantie een resultaatsverplichting te koppelen.

Immers als onderdeel van Arbeidsvoorziening presteerde Kliq al onder de maat en waren niet alle geldstromen controleerbaar. Met dezelfde mensen aan de knoppen zal die situatie niet van de ene dag op de andere dag veranderen, zo redeneert men.

Kliq maakt op dit moment een jaaromzet van ongeveer ƒ700 miljoen. Hiervan wordt "15 tot 20% uit de markt gehaald". Volgend jaar moet dat al 60% zijn.

Dat Kliq het moeilijk krijgt staat dan ook vast. De reïntegratiemarkt is dit jaar voor het eerst toegankelijk voor commerciële partijen. En dat zijn er veel; immers op jaarbasis is er ruim ƒ12 miljard aan reïntegratiegelden te verdelen. Bij de eerste veiling van ww'ers en arbeidsongeschikten dit jaar haalde de voormalige monopolist Kliq maar 17% van 67.000 trajecten binnen. En dat terwijl intern op minimaal 30% van alle reïntegratiebusiness was gerekend.

Niet voor niets worden voor de onderdelen verzuimpreventie en employability dan ook partners gezocht. Dit kan op korte termijn leiden tot een joint venture.


wo 14 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.