AMSTERDAM - Het middagherstel van de zwaar getormenteerde Nasdaq was gisteren niet voldoende om de Europese beurzen uit het rood te halen. Ook op het Damrak ging rijp en groen omlaag, zij het overwegend zonder spectaculaire klappen. De AEX-index zakte uiteindelijk met 5,67 punten naar het slot van 577,32, een daling van bijna één procent. Chipmachinefabrikant ASM Lithography ontpopte zich te midden van deze motregen als een witte raaf.
Onder invloed van het bescheiden herstel in de VS waren het gisteren toch al de technofondsen die redelijk stand hielden. Of ze verloren relatief weinig terrein (UPC -1%, Philips -0,85%, Getronics -0,33%), of ze kropen iets op (KPN +0,53%), kabelaar KPNQwest (-3,3%) uitgezonderd. ASML was de enige in dit rijtje dat ook nog nieuws te melden had; gisteren werd een nieuw software-analysesysteem geïntroduceerd dat het onderhoud van chipproductiemachines efficiënter maakt. De chipmachinefabrikant stoof liefst 6,35% omhoog naar EUR25,95.
Daarmee trokken beleggers zich niets aan van het vernietigende commentaar dat breaking views in de Wall Street Journal gaf op het optimisme van ASML. Het Veldhovense bedrijf houdt zichzelf voor de gek door dit jaar vast te houden aan een gelijkblijvende omzet, zo luidt de kritiek. De marktsituatie is dermate belabberd dat vroeg of laat orders zullen worden uitgesteld, aldus breaking views, en het fonds is pas weer koopwaardig als de waardering daalt naar die gedurende de vorige conjunctuurdip (1998). Door de stijging van gisteren is dat punt weer wat verder weg.
ASML-zusje en kersvers Midkapfonds ASM International deed het nog iets beter dan haar grote broer en steeg gisteren met 6,64% naar EUR15,25. Andere hoogvliegers onder de middelgrote fondsen waren Libertel (+3,54%) en in mindere mate Nutreco (+2,44%), daar waar staalconcern Corus de rode lantaarn droeg met een daling van bijna 8% naar EUR1,04.
Nutreco kwam gisteren met de jaarcijfers naar buiten. Dankzij de sterke positie in de productie van zalm en varkens- en kippenvlees weet het fonds juist te profiteren van de BSE-crisis, zo blijkt. Topman Wout Dekker blijft het ondanks het oprukkende mond- en klauwzeervirus zonnig inzien, en riep 2001 en passant uit tot het jaar van de kip. Effectenbank Stroeve keerde gisteren enthousiast terug van de analistenpresentatie, en omschrijft de door Nutreco afgegeven winstprognose (dit jaar per aandeel 10% hoger) als "conservatief maar gerechtvaardigd". Evenals NIB Capital handhaaft de Rabodochter het etiket 'outperformer'.
Veel analisten waagden zich gisteren aan een vooruitblik op de cijfers van uitgever VNU, die vandaag worden gepresenteerd. Van der Hoop Effectenbank verklaart de koersdaling in de afgelopen maand (een slordige 17%) aan de mogelijk lagere opbrengst van de divisie consumenteninformatie en educatie (tijdschriften), waarmee de overname van AC Nielsen grotendeels zal worden gefinancierd. Door deze deal vermindert de gevoeligheid van het hoofdfonds voor advertentie-inkomsten. De timing is echter niet ideaal, gezien het feit dat de te verkopen consumententak via de advertenties nu juist last heeft (of zal krijgen) van de huidige groeivertraging.
De koers/winstverhouding die Van der Hoop voor VNU heeft becijferd (24) is lager dan die van branchegenoten (gemiddeld 27). Onterecht, meent Van der Hoop, dat het advies van 'houden' naar 'outperform' heeft bijgesteld en een koersdoel van EUR54 aanhoudt. Gisteren sloot het aandeel op EUR46,95, na met een bescheiden 15 eurocent te zijn gestegen. De New York Post meldde overigens dat VNU een bod heeft uitgebracht op de Amerikaanse uitgever Powerful Media, onder meer eigenaar van de mediawebsite Inside.com. Door het huidige beursklimaat zou het verliesgevende bedrijf geen andere mogelijkheid zien dan zichzelf in de etalage te zetten. VNU weigerde commentaar.
Elders in de AEX waren het vooral de meer traditionele fondsen die terug moesten. Zo leverden Hagemeyer, Heineken en Unilever alledrie meer dan 2% van hun waarde in. Ook de financiële waarden lagen niet sterk. Aegon daalde met bijna 1% naar EUR34,50; ING Groep moest met ruim 2% terug naar EUR73,46. Beide fondsen kregen gisteren indirect een veeg uit de pan in The Lex Column van de Britse zakenkrant The Financial Times. Volgens de commentator volgt de Britse verzekeraar Prudential met de overname van het Amerikaanse American General "het slechte voorbeeld van ING en Aegon" door te veel te betalen.
Echt grote klappen werden uitgedeeld onder de lokale fondsen. Softwarebedrijf Tie bevestigde gisteren dat er ruim EUR2 miljoen nodig is om het kastekort aan te zuiveren. Het aandeel dat vorig jaar voor EUR10 werd geïntroduceerd zakte gisteren met een slordige 22% naar EUR2,20. Ook voor Cardio Control, dat maandag nabeurs voor het eerst sinds 1992 met een verlies op de proppen kwam, waren de druiven zuur. Het fonds verloor ruim eenvijfde van zijn waarde (slot EUR2,70) en was daarmee na Tie de grootste verliezer aan het Damrak.