AMSTERDAM - Hoeveel verder nog? Dat is wat veel beleggers zich bij de almaar dalende koersen van it-bedrijven zullen afvragen. Is het een instapmoment of zijn de bedrijven nog steeds te hoog gewaardeerd? Feit is dat veel technologiebedrijven zich cyclisch gedragen: de tegenvallende economische groei hakt in winst en koers. Alle mooie groeivooruitzichten voor de it-sector zijn even vergeten.
"De tijd dat analisten over elkaar heen vielen en beweerden dat de it-sector niet afhankelijk is van de conjunctuur is voorbij," stelt Hemmo Hemmes, beleggingsstrateeg bij Iris Research (Robeco/Rabobank). Veel bedrijven uit de it-branche hebben wel degelijk te maken met cyclische bewegingen in vraag en aanbod.
Met name chipmakers en andere aan de pc-industrie gerelateerde bedrijven zijn uitermate cyclisch. De markt voor pc's is verzadigd geraakt en kenmerkt zich door dalende prijzen. Groei is alleen te bevechten door marktaandeel van een concurrent in te pikken.
Waar beleggers lange tijd blind voeren op gouden toekomstverwachtingen van it-bedrijven, heeft de tegenvallende economische groei ze weer met beide benen op de grond gezet. De koers-winstverhouding het aantal keer de winst dat beleggers voor een aandeel willen betalen komt daarmee terug in het blikveld als beoordelingsmaatstaf. Waar beleggers voor groeibedrijven lange tijd hoge koers-winstverhoudingen accepteerden, vanwege de toekomstige winsten, is die bereidheid vanwege de huidige resultaten nu minder groot.
In 2000 waren beleggers voor it-aandelen bereid gemiddeld 42 keer de winst te betalen. Nu in 2001 staat de koers-winstverhouding onder de 30. Cyclische bedrijven (transport, staal en chemie) staan zo rond de 10. Pc-makers komen daar nu dicht in de buurt. Zo doet Compaq 16 en zit Hewlett-Packard op 19. Wat veel andere it-bedrijven echter op de traditionele cyclische bedrijven voor hebben is dat hun langetermijnvooruitzichten veel beter zijn. Dalen de bedrijfsresultaten echter verder, dan zullen koersen en koerswinst-ratio's eveneens dalen.
De afzwakkende economische groei in de VS voorspelt weinig goeds. Analist Victor Bareno (SNS Securities): "Een derde van de investeringsgroei in de VS betrof investeringen in de ict. Nu het economisch wat tegenzit ontkomen bedrijven er niet aan om hierop te bezuinigen."
Collega-analist Reinier Westereng noemt de reclamebestedingen als pijnpunt. Bij tegenvallende groei bezuinigen veel bedrijven als eerste op hun reclame-budget. "De Yahoo's van deze wereld die gratis informatie aanbieden, zijn voor circa 90% afhankelijk van advertentie-inkomsten", aldus de analist.
Volgens Westereng worden de internetbedrijven zelfs harder getroffen dan andere media. "Adverteerders snijden nu het eerst in advertenties op internet, omdat ze nog steeds twijfels hebben over de effectiviteit van het medium." Internetbedrijven die zich op e-commerce richten (zoals boekverkoper Amazon) zijn minder gevoelig.