DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) heeft de fors gestegen inflatie aangegrepen om PvdA-fractieleider Melkert te waarschuwen voor het gevaar van extra miljardenuitgaven, die de prijsstijging volgens de VVD-bewindsman alleen maar verder zullen aanwakkeren.
De liberale bewindsman sprak in de Tweede Kamer gisteren opnieuw zijn bezorgdheid uit over het inflatiecijfer van 4,5 procent, dat over februari is gemeten.
Melkert hield in het debat vol dat het kabinet ondanks de hoge inflatie een fors deel van de ruim 30 miljard gulden aan belastingmeevallers moet gebruiken voor extra uitgaven in onder meer onderwijs en gezondheidszorg.
Zalm blijft zich echter fel verzetten tegen een dergelijke breuk met de zogenoemde Zalmnorm. "We moeten geen extra olie op het vuur gooien. Extra lastenverlichting en een overschrijding van de afgesproken uitgaven zijn niet het goede antwoord op de inflatiestijging."
De bewindsman benadrukte nog eens dat hij bezig is de stofkam door de circa 350 miljard gulden aan overheidsuitgaven te halen om enigszins tegemoet te komen aan de extra wensen, ruim 20 miljard groot, van zijn collega-ministers. "Met enige creativiteit is ruimte te vinden. Met die speurtocht ben ik nu dagelijks vele uren bezig."
Zalm hekelde ook de enorme loonstijging in Nederland, die steeds meer afwijkt van andere Europese landen en daarmee de inflatie aanwakkert. "Vorig jaar stegen de lonen ruim een procentpunt meer dan het Europees gemiddelde en dit jaar zal dat niet veel anders zijn."
"De uit de pas lopende loonontwikkeling moet worden teruggedraaid, want het heeft een negatief effect op de concurrentiepositie en de inflatie. Dat zullen we met de sociale partners moeten bespreken."
Ondanks de vorige maand opnieuw gestegen inflatie voorziet Zalm hierdoor geen nieuwe problemen voor zijn begroting. Volgens de bewindsman houdt het Centraal Planbureau namelijk nog steeds vast aan de eerder berekende vier procent inflatie voor heel 2001.
Als de inflatie onverhoopt toch hoger uitpakt, dan heeft de minister hier onbedoeld ook voordeel van. Het uitgavenplafond van het kabinet gaat dan immers ook automatisch omhoog, wat al snel ruimte voor 3 à 4 miljard aan extra uitgaven oplevert.
Verwacht wordt echter dat dit voordeel niet opweegt tegen het nadeel van hoge inflatie, met name op de arbeidsmarkt. Zo zullen de looneisen voor 2002 waarschijnlijk automatisch weer worden opgeschroefd.