Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 13 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 

ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
 
Kappa koopt Zweedse
verpakker AssiDomän

door onze redactie




AMSTERDAM - Kappa Packaging is met de overname van de papier- en golfkartonverpakkingen van de Zweedse AssiDomän in één klap opgeklommen tot een van de belangrijkste spelers op de Europese verpakkingsmarkt.

Met een marktaandeel van 12 à 15% zijn de drie grootste concerns op dit gebied Kappa, de Zweedse SCA en de Ierse Smurfit/Stone aan elkaar gewaagd, zo meldde gisteren Frits Beurskens, president-directeur van Kappa.

Kappa betaalt voor de Zweedse activiteiten 10,4 miljard Zweedse kroon, zo'n ƒ2,5 miljard. De overname wordt in feite gedaan door het nieuw opgerichte Kappa Holdings. Deze onderneming is, net als Kappa Packaging zelf, eigendom van de investeringsmaatschappijen CVC en Cinven. Deze twee namen in 1998 de aandelen Kappa van KNP BT (thans Buhrmann) over. Kappa Holdings betaalt de overnameprijs in contanten.

De nieuwe combinatie komt op een omzet van ruim EUR3 miljard per jaar. Daarvan is EUR1,7 miljard afkomstig van Kappa. Het aantal personeelsleden stijgt tot 17.000, waarvan 8200 Kappa-medewerkers.

Beurskens suggereerde dat met de overname van AssiDomän een einde is gekomen aan de expansiedrift van Kappa door acquisities. "We bestrijken nu geheel Europa. Van Noord-Zweden tot het zuidelijkste puntje van Italië en Spanje. Dat opent prachtige groeikansen", zei hij.

"Geografische uitbreiding was steeds een van onze belangrijkste doelstellingen. Dat hebben we nu bereikt. Veel van de grote klanten willen nu eenmaal alleen zaken doen met partijen die een Europese dekking hebben. En daar zijn wij er nu een van. Nu gaan we werken aan de integratie van beide ondernemingen en verbetering van onze resultaten."

Omdat de activiteiten elkaar prachtig aanvullen en er vrijwel geen overlappingen zijn, zal die integratie niet leiden tot inkrimping van personeel en de daarbij behorende extra lasten.

Kappa heeft productielocaties verspreid over heel Europa, van de Benelux en Engeland tot in Tsjechië. Door de overname van AssiDomän krijgt de onderneming ook een aantal Noorse fabrieken in handen die pulp maken van bomen.

De Kappa-topman verwacht dat door de fusie over drie jaar door de synergievoordelen een kostenbesparing kan worden bereikt van EUR100 miljoen per jaar. Dat zal dan vooral kunnen gebeuren op het gebied van gezamenlijke inkoop en marketing. Naast verpakkingsmateriaal maakt Kappa zelf papier en grafisch karton voor onder meer boekkaften. Oud papier, dat het afgelopen jaar fors in prijs steeg, is een belangrijke grondstof.

De energie die in de integratie moet worden gestoken hoeft overigens niet tot vertraging van de beoogde beursgang van Kappa Packaging te leiden. Beurskens hoopt dat deze over 2 à 3 jaar kan plaatsvinden. Nu is dat weinig zinvol: niet alleen door het slechte beursklimaat, ook het nog steeds aanzienlijke nettoverlies waartegen zijn onderneming aankijkt, helpt niet bepaald mee aan een succesvolle beursintroductie. Mocht het tot een beursgang komen, dan is een notering aan Euronext de eerste keuze, zei financieel directeur Han Wagter.

Dat nettoverlies kwam het afgelopen jaar uit op EUR15 miljoen. Dat was voor een belangrijk deel te wijten aan de torenhoge schuld van EUR1,1 miljard, die leidde tot een zware rentelast. Het resultaat exclusief belastingen, interest en afschrijvingen op goodwill (de ebitda) verbeterde het afgelopen jaar van EUR249 miljoen tot EUR270 miljoen. De vooruitzichten voor dit jaar zijn bemoedigend. De eerste twee maanden van dit jaar waren in ieder geval 'prima', zei topman Beurskens.


di 13 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.