Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 12 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 

 
Israëlische leger grijpt keihard in



RAMALLAH - Bij betogingen tegen het afgrendelen van Palestijnse enclaves hebben Israëlische militairen met harde hand ingegrepen waarbij één dode viel en zeker vijftien mensen gewond raakten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga hebben gisteren in Cairo een nieuwe oproep gedaan aan de Verenigde Naties een troepenmacht te sturen "om de Palestijnse bevolking te beschermen".

De Veiligheidsraad moet hiervoor onmiddellijk worden bijeengeroepen, stelt de Liga. De Arabische landen eisen een einde van de "barbaarse" Israëlische blokkade.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Ashrawi(l) verwijdert wegversperring. (Foto: REUTERS)
Op 18 december werd een ontwerpresolutie over het sturen van een VN-macht naar de Palestijnse gebieden door de Veiligheidsraad verworpen. Israël is tegen de stationering van een VN-macht in de Palestijnse gebieden.

In het kabinet van de nieuwe Israëlische premier Ariel Sjaron ontstond onenigheid over de afsluiting van met name de stad Ramallah, het politieke en commerciële centrum van de Palestijnen op de Westoever, waar gisteren ook de hevigste ongeregeldheden plaats vonden.

Het Israëlische leger grendelde de 50.000 inwoners tellende stad zondag hermetisch af, onder meer met tanks. Volgens Israëlische bronnen heeft Sjaron een nieuw plan van het leger goedgekeurd om de Westoever en de Gazastrook op te delen in tientallen kleinere gebieden, die onder strenge controle zullen staan. Minister van Defensie Ben-Eliezer zei echter dat hij de opheffing van de blokkades rond vier andere Palestijnse plaatsen op de Westoever had gelast: Bethlehem, Tulkarem, Kalqilya en Hebron.

Ben-Eliezer zei dat de blokkade rond Ramallah ook zou zijn opgeheven als de Israëlische autoriteiten niet hadden vernomen dat een Palestijnse groepering in de stad een autobomaanslag in Jeruzalem beraamde. Volgens het bureau van de premier zijn enkele verdachten opgepakt, maar zijn anderen nog voortvluchtig.

Beperking

Sjarons adviseur Raanan Gissin zei dat de blokkade van Ramallah aanslagen op Israël moet voorkomen, zowel door beperking van de bewegingsvrijheid van de Palestijnen als door druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit van Jasser Arafat. "Als de Palestijnse Autoriteit zo bezorgd is over haar volk, dan zou zij deze terroristische activiteiten die voor een groot deel door de Palestijnse Autoriteit zelf worden gecontroleerd, moeten stoppen", aldus Gissin.

Ahmed Qureia, de voorzitter van het Palestijnse parlement, stelde evenwel dat Sjaron "met zijn hoofd in de wolken zit als hij denkt dat hij de Palestijnen met zulke middelen op de knieën kan krijgen".

De Fatah-groep van Arafat heeft de Palestijnen opgeroepen de militaire blokkades rond Ramallah te bestormen. De stad ten noorden van Jeruzalem is volgens Israël een broeinest waar veel aanslagen worden voorbereid.

Het nieuwe Israëlische beleid kan volgens kopstukken van de Arbeidspartij die eveneens zitting hebben in het kabinet-Sjaron, averechts uitwerken. Minister van Buitenlandse Zaken Sjimon Peres zei dat de blokkade dan ook herzien moet worden. (AP/Reuters)


ma 12 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.