De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
Fiscus 2001
PC Thuis
OS 2000
Prinsjesdag
Het Jaar '00
Souvenirs

Hoe bevalt
Nederland?

Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
TelegraafNet 
Speurders
Autotelegraaf
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
De Sterren 
AstroLink
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Woonkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert


Terug

Bioscopen vaker dupe agressie

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM - Bioscopen in ons land zijn steeds vaker het doelwit van lastige jongeren, die voorstellingen verstoren door vechtpartijen uit te lokken.

Volgens marktleider Pathé zal het niet lang duren of de hoge kosten voor de beveiliging worden doorberekend, waardoor een bioscoopkaartje duurder wordt.

De situatie is zo ernstig dat de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) cursussen aan haar leden aanbiedt, zodat het personeel beter leert omgaan met 'bioscoophooligans'.

In Amsterdam is inmiddels door Pathé al aan tien personen een bioscoopverbod uitgevaardigd. "Per jaar geven we voor de veertien cinema's in ons land één miljoen gulden uit aan beveiliging en dat zal alleen maar meer gaan worden", zegt directeur L. Nielsen.

Beveiligingspersoneel, politie en zelfs reclasseringsambtenaren die de veiligheid in bioscopen moeten waarborgen zijn eerder regel dan uitzondering.

Tendens

"Agressie in de bioscoop is inderdaad een tendens waar we niet langer omheen kunnen," zegt NVB-woordvoerder René Muller. "We hebben dan ook een gespecialiseerd bureau in de arm genomen die kassa- en buffetpersoneel, operators en ouvreuses leert om te gaan met lastige, brutale en agressieve bezoekers."

Inmiddels heeft al meer dan de helft van de leden zich aangemeld. "Met name in de Randstad speelt de problematiek", stelt Muller. Regiomanager P. Waller van Pathé Cinema in Den Haag: "Het is duidelijk een maatschappelijk probleem dat de afgelopen vijf jaar de kop heeft opgestoken. Dit soort incidenten komen ook op straat en in de horeca voor. In onze bioscopen hebben we tegenwoordig wel veiligheidsmensen die snel in kunnen grijpen."

Vuurgevecht

In Amsterdam is het al een aantal malen flink fout gegaan en zijn er al diverse arrestaties verricht onder het lastige filmpubliek, terwijl er ook gewonden vielen onder de aanwezigen. Onlangs kwam het publiek van het Nieuwe de la Mar theater in een vuurgevecht tussen twee bezoekers terecht.

Gisternacht was het opnieuw raak in de naastgelegen bioscoop Bellevue Cinerama, waar een man door een groep jongeren met lege champagneflessen werd bewerkt. Er werden vier arrestaties verricht.

In Scheveningen moest de politie dinsdagavond in actie komen om een vervelende bioscoopbezoeker te verwijderen uit de bioscoopzaal van Pathé Scheveningen. De 31-jarige Hagenaar weigerde in de bomvolle zaal een plaats op te schuiven om ruimte te maken. Het verzoek van een medewerker van de bioscoop eindigde in een discussie die zo hoog opliep dat de film Shaft zelfs moest worden stopgezet en het licht in de zaal aan moest.

De opgeroepen agenten kregen de baldadige bioscoopbezoeker uiteindelijk de zaal uit waarna de man probeerde te vluchten. In een worsteling die daarop ontstond liep de man zelf een verwonding aan zijn wenkbrauw op. Tegen de 31-jarige Hagenaar werd proces-verbaal opgemaakt in verband met lokaalvredebreuk, bedreiging, belediging en verzet.

De Amsterdamse bioscoop City heeft ook regelmatig te kampen met overlast door jongeren. Vorig jaar nog kwam het aan het einde van de ramadan tijdens het suikerfeest tot grote rellen tussen zestig Marokkaanse jongeren en de politie. De onrust begon in één van de bioscoopzalen. Drie jongeren werden toen gearresteerd.

"Dit jaar hebben we veiligheidsmaatregelen genomen," zegt een medewerker van City. "Er liep beveiliging en politie, maar ook mensen van de reclassering. Dat waren zelf Marokkanen en die konden beter met die jongens praten. We hebben nu geen problemen gehad. Het is ook niet zo dat we iedere week last van jongeren hebben, maar het gebeurt wel eens ja. Vooral in de vakantieperiodes."
donderdag 4 januari 2001
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl