Dat heeft onderzoeker Nico de Groot van het Landbouweconomisch Instituut (LEI) gisteren gezegd op het congres 'Kansen en bedreigingen voor de Nederlandse glastuinbouw.' "De productie van tuinbouwproducten is in Nederland op haar hoogtepunt. Op termijn zal een herlocatie plaatsvinden naar zuidelijke productiegebieden."
"Het marktaandeel van de Nederlandse groentesector loopt op de belangrijkste markten terug", concludeert De Groot. "Het imago van de groente is weliswaar sterk verbeterd, maar de technologische voorsprong loopt in deze sector terug."
Over de bloemensector is de LEI-onderzoeker beter te spreken. "De marktpositie op de Europese markt is gehandhaafd en het aanpassingsvermogen is relatief groot. Maar de concurrentie loopt in op de Nederlandse bloemensector op het gebied van kosten en efficiency."
Volgens De Groot wordt Noord-Afrika op termijn een belangrijke tuinbouwleverancier. "Nu al worden veel bloemen gehaald uit bijvoorbeeld Kenia. Net als de sierteelt zal ook de tuinbouw verder Afrika ingaan", zegt De Groot.
Vooral Spanje is op dit moment een geduchte concurrent van de Nederlandse glastuinbouw. Toch verwacht De Groot niet dat het Iberisch schiereiland het uiteindelijk zal redden. "Spanje komt knel te zitten tussen high-tech tuinbouw in Noordwest Europa en low cost productie in Noord-Afrika. Het land is slechts een tussenstation."
Nederland is een hoogwaardig producent van tuinbouwproducten. Die voorsprong zal Nederland moeten uitbuiten, meent De Groot. "Dat kan door de informatie- en communicatietechnologie te gebruiken om de kwaliteit van het Nederlandse product te benadrukken." Verdere kansen liggen er voor Nederland op het gebied van de biologische productie.
De Groot denkt dat de functie van Nederland als mainport voor tuinbouwproducten
zal afnemen. "Nederland wordt meer een brainport, en zal
meer gebruik maken van de aanwezige kennis en research & development.
Het heeft geen zin alle producten naar Nederlandse veilingen te
blijven slepen."