Het heikele punt van de beloningen-structuur, waar prestatiebeloning deel van uitmaakt, lijkt toch doorgang te vinden nu FNV, CNV en De Unie hebben aangegeven verder te willen praten. Een doorbraak, die overigens nu al omstreden is.
De voorgestelde sanctiemaatregel heeft volgens FNV Bondgenoten-bestuurder Jan Cuperus niks te maken met een variant op het zo door de bonden verguisde prestatieloon. "Het is sanctiebeleid wat voor een hele kleine groep gevolgen kan hebben. De verwachting is voor zo'n 5 procent, dat wil zeggen 200 werknemers. Als dat het is, hebben we daarmee wel de collectieve loonsverhoging veilig gesteld. En daar ging het ons om," aldus Cuperus over de cao die voor ongeveer 38.000 werknemers van Philips geldt.
De Vereniging van Hoger Philips Personeel (VHPP) beraadt zich nog. Het cao-overleg liep een paar weken geleden vast. De wens van Philips om een vorm van prestatiebeloning in te voeren in plaats van de collectieve loonsverhoging, was voor de bonden onbespreekbaar. Een delegatie, waarin alle partijen vertegenwoordigd waren, formuleerde een nieuw compromisvoorstel. Hierin wordt de loonsverhoging niet verruild voor een vorm van prestatieloon maar is er ruimte voor beiden waardoor er mogelijk toch overeenstemming bereikt wordt.
Echter, de inkt is nog niet opgedroogd of de eerste verschillen van interpretatie worden al zichtbaar. Daar waar FNV Bondgenoten spreekt van een collectieve loonsverhoging, benadrukt Philips dat het gaat om een collectieve schaalaanpassing waarvan iedere werknemer in ieder geval 50 procent ontvangt. "Wie niet presteert, krijgt niks extra," aldus Philips- woordvoerder Gert van Doorn. Philips onderschrijft het meederheidsstandpunt van de delegatie en wil het cao-overleg op korte termijn hervatten. Van Doorn benadrukt eerst de officiële reactie van VHPP en CNV af te wachten, alvorens een nieuwe onderhandelingsdatum vast te stellen.
Het 'motiverende beloningsbeleid', zoals Philips het noemt, blijft ook in het nieuwe voorstel een potentieel breekpunt. Voor FNV Bondgenoten gaat het om de waarborgen. "Als mensen slecht presteren, moet hen dit eerst aangezegd worden. Dan moet er in overleg met de betrokkene een 'verbeter-plan' opgesteld worden en als dat niet gerealiseerd wordt, kunnen er sancties opgelegd worden," aldus Cuperus.