De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Beheersing risico wordt
met de dag belangrijker

door Peter van der Tuin

AMSTELVEEN - Ondernemen is risico nemen, want kansen en risico's zijn Siamese tweelingen. Wie waagt, die wint. Maar voor het bedrijfsleven neemt het aantal risico's in een razendsnel veranderende wereld enorm toe. De vraag wordt dus steeds meer: hoe 'manage' ik die risico's? De adviseursorganisatie Arthur Andersen merkt dat het Nederlands bedrijfsleven de ernst van de situatie goed beseft. Vorig jaar steeg de vraag naar hun diensten op het gebied van 'risk management' met ruim 100%.

"We zien een stroomversnelling in het risicodenken sinds een paar recente voorvallen die veel publiciteit hebben gekregen", zegt John Kuik, hoofd Risk Consulting voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

"De Brent Spar-affaire van Shell heeft de mensen de ogen geopend voor image-beschadiging door milieuconflicten. De Baringsbank, nu van de ING Groep, ging onderuit door het handelen van slechts één man, Nick Leeson. De Millenniumproblemen hebben weer extra de nadruk gelegd op automatiseringsrisico's van bedrijven en organisaties. Als je niet oppast, kun je voor miljarden schade komen te staan en kan je hele bedrijf failliet gaan. En dan is er nog steeds scherper wordende wetgeving: in de VS kan een directeur of commissaris gewoon de gevangenis in gaan bij wanbeleid."

Arthur Andersen is dan ook het aantal 'risk consultants' aan het uitbreiden. In het kantoor in Amstelveen zijn er nu al 50 mensen mee bezig en die houden dagelijks contact met consultants in alle andere vestigingen. De wereldwijde trend is namelijk zo duidelijk dat met name in de VS al 'Corporate Risk Officers' hun intrede doen in de raden van bestuur. In tal van landen is een omschrijving van het gevoerde risicobeleid in het jaarverslag al verplicht. Managers denken meer dan voorheen na hoe zij het onvermijdelijke risico van de bedrijfsvoering kunnen verminderen.

"Tot dusver werd bij risico's vooral gedacht aan verzekeren", zegt Erik van der Kruk, director of Business Development . "Je zag een risico en de verzekeringsman had wel ergens een dure polis voor. Anderen kijken nog eens naar hun kernactiviteiten, waar ze goed in zijn, en besluiten dan maar hun niet-kernactiviteiten af te stoten door verkoop of outsourcing. Dan loop je daar zelf geen risico meer mee. Anderen verscherpen de controlemaatregelen om de risico's zoveel mogelijk te inventariseren en te voorkomen.

Maar er zijn ook risico's waartegen je weinig kan doen, zoals politieke risico's of het risico dat een kind een blok beton op de treinrails legt. Die zijn uiterst moeilijk in te schatten. En tenslotte: als je alle risico's wilt uitschakelen, ben je geen echte ondernemer. Waar het om gaat is een bepaalde mate van risico te aanvaarden, maar alles zo goed mogelijk te regelen. Er zijn grote kansen op kleine risico's en die kun je meestal wel dragen. Maar er zijn ook kleine kansen op grote risico's en hoe ga je daar mee om?"

Een van de Arthur Andersen medewerkers, Jim deLoach, heeft zeer recent een boek geschreven over de risicoproblemen, getiteld 'Enterprise-wide Risk Management'. Hij signaleert een aantal ontwikkelingen die het bedrijfsleven met steeds meer zorg vervullen: de veranderingen in de wereld gaan niet meer rechtlijnig, maar exponentieel met internetsnelheid. Businessmodellen die het tot voor kort nog goed deden raken in de nieuwe economie totaal verouderd. Beleggers willen steeds sneller en meer winst zien en dat jaagt ondernemers op tot het nemen van steeds meer en grotere risico's. Gaat het echter mis dan stort de koers van hun aandelen meteen in en dat is een enorme tegenslag bij expansieplannen en financiering.

Kuik: "Overal in de wereld worstelt men met soortgelijke problemen. Daarom hebben wij al sinds 1992 alle oplossingen, die managers voor risicoproblemen hebben gevonden, vastgelegd in een 'Global Best Practice Knowledge Base'. Je hoeft immers niet iedere keer opnieuw het wiel uit te vinden? En we hebben, voor onze relaties, een website geopend met chatbox over dit onderwerp, met de laatste artikelen en ervaringen van managers. Daar is een enorme belangstelling voor.

ERIK VAN DER KRUK (l) en JOHN KUIK
...ondernemers worden opgejaagd...

FOTO: RICHARD MOUW








woensdag 17 mei 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">