De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Wiranto definitief uit
Indonesische regering

Van onze correspondent

SINGAPORE - De Indonesische ex-generaal Wiranto, formeel geschorst in afwachting van een onderzoek naar de rol van het Indonesische leger in het geweld op op Oost-Timor, zal niet terugkeren als minister in het kabinet van president Wahid.

Ex-generaal Wiranto
....teleurgesteld...

Wiranto was opperbevelhebber van de strijdkrachten ten tijde van het referendum, waarin een massale meerderheid van de bewoners in de Portugese ex-kolonie op 30 augustus 1999 stemde voor verbreking van de banden met Indonesië.

Met steun van de Indonesische krijgsmacht ontketenden vervolgens pro-Jakarta-milities een vernietigende golf van terreur en werden honderdduizenden mensen van huis en haard verdreven.

Wiranto, bijgestaan door zeven advocaten en twee militaire juristen, werd gisteren zeven uur lang over zijn rol in die gebeurtenissen verhoord. Hij wees nogmaals alle verantwoordelijkheid van de hand, maar zei niettemin dat hij niet als coördinerend minister voor Politieke en Veiligheidszaken zal terugkeren.

"Ik ben teleurgesteld over de militairen die hun taken slecht uitvoerden, maar uiteindelijk is niets perfect", zei Wiranto gisteren.

Ook het pad van het staatshoofd gaat niet meer over rozen. President Wahid bracht vorige week vriend en vijand in verlegenheid toen bleek dat hij zijn jongste broer aan een baan als 'deskundige' bij de Indonesische Bank voor Herstructurering (IBRA) had geholpen.

Bovendien bleek gisteren dat hij voet bij stuk houdt. Wahid zei dat hij zijn broer Hasyim (47) had verzocht zijn functie niet op te geven. Het is Hasyims taak bij de IBRA dubieuze debiteuren tot betaling van hun schulden te bewegen.

"Gewoon blijven zitten. We hebben niets te verbergen. We houden schone handen en blijven eerlijk", klonk het uit het presidentiële paleis. Maar in Indonesië zelf en in het buitenland is ongerustheid ontstaan over een nieuw ontluikend nepotisme in Jakarta, dat met Hayims benoeming nu ook de IBRA heeft bereikt.

Deze organisatie speelt een sleutelrol in het economisch herstel van het land, en zou van politieke benoemingen gevrijwaard dienen te blijven. Dat zeggen analisten, die daarbij overigens ook opmerken dat Hayims reputatie van onbuigzaamheid zijn benoeming wel rechtvaardigt.








woensdag 17 mei 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">