ENSCHEDE - Aan sommige van de dieren lijkt de ramp helemaal
voorbij gegaan, maar andere zijn nog helemaal overstuur. "Zij moeten
eerst door een dierenarts weer tot kalmeren worden gebracht", zegt
regionaal inspecteur van de Dierenbescherming Bram Schippers. "De
Enschedese huisartsen hebben al hun medewerking toegezegd."
Van honden en katten tot konijnen, vogels en vissen. Maar ook terraria met allerlei reptielen zijn er binnengebracht. Zo'n 100 vrijwilligers werken keihard om in het dierenasiel De Heuwkamp alle dieren zo goed moge+lijk op te vangen.
"We hebben er bewust voor gekozen dit op één centrale locatie te doen. Dan is meteen duidelijk waar iedereen terecht kan. Sinds zaterdag is het dan ook een komen en gaan van dieren. Ze worden niet alleen binnengebracht, maar ook weer opgehaald door hun dolgelukkige baasjes."
Het aantal huisdieren dat dakloos is geraakt, loopt volgens Schippers in de vele honderden. "Bovendien vermoeden we dat er misschien nog wel meer dan 1000 dieren worden vermist."
Soms worden honden en katten door toevallige voorbijgangers binnen- gebracht die ze op straat hebben zien ronddolen, maar ook de dierenambulance gaat regelmatig op onderzoek. "Dan worden we gebeld door bewoners dat hun dier is achtergebleven. We krijgen dan een sleutel en gaan onder politiebegeleiding de wijk in."
Eten en drinken is er in overvloed, laat Schippers weten: "Een grote producent van diervoeders heeft spontaan een zeecontainer, in totaal 33 pallets, met voer beschikbaar gesteld.