De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Enschede rouwt,
maar niet in stilte

Van onze verslaggevers

ENSCHEDE - Vlak buiten het zwaarst getroffen gebied zijn dakdekkers bezig de schade te herstellen. Op de gevels eronder de vlaggen halfstok. Het geluid van generatoren die de brandweerpompen gaande hielden, heeft plaats gemaakt voor dat van herstel en het begin van wederopbouw. Regelmatig klinkt het geluid van rinkelend glas dat bijeen wordt geveegd.

Langzaam maar zeker keren de bewoners terug naar hun veelal verwoeste huizen. Ring voor ring van het afgezette gebied wordt vrijgegeven. Schil voor schil openbaart zich de ellende. Huilend over wat ze aantreffen bij hun woningen die ze zaterdagmiddag in allerijl moesten verlaten, vallen bewoners elkaar in de armen. Het nijvere gehamer van de glaszetters vermengt zich met het gesnik.

"Hoe onmachtig kan een mens zich voelen", en "Never, never, nooit meer", valt te lezen op de kaartjes en briefjes die tussen de bloemenzee aan de Deurningerstraat liggen. Een geplastificeerde kaart aan een bos anjers roept: "Alles is vreselijk onwerkelijk! Het zou zo moeten zijn dat als je je ogen sluit en ze over enkele ogenblikken weer opent, dat alles was als voor de ramp."

Een knalrode FC Twente-sjaal keurig gedrapeerd onder de rijen boeketten symboliseert op geheel eigen wijze de bijzondere verbondenheid van de bewoners van de wijk. Minutenlang staan stadsbewoners naar het grasperk te staren.

Over het pleintje voor het stadhuis wurmen tientallen Enschedeërs zich tussen de opgestelde straalwagens van de omroepen door, op weg naar het condoleanceregister. Struikelend over de talloze elektriciteitsdraden die de afgelopen dagen letterlijk voeding gaven aan de stroom van onheilstijdingen die het hele land overspoelden.

In het stadhuis een rij van vele tientallen wachtenden. De rust in de zaal waarin de tafels met daarop de ordners met condoleanceformulieren liggen te wachten is haast sereen. De zes stoelen achter de tafels zijn voortdurend bezet. Men neemt de tijd.

Op een stenen richel voor de brandweerkazerne zit een brandweerman te bellen. De tranen biggelen over zijn wangen. Even verder het einde van de rij van de talloze belangstellenden, die ook daar een schriftelijk eerbetoon willen brengen aan de brandweerlieden die in de allesverzengende vuurzee het leven lieten. De emoties lopen hoog op.

Met roodomrande ogen schuifelen mensen langs het brandweermonument bij de ingang van de kazerne. Onder het monument bloemen, geflankeerd door een viertal brandweerhelmen. De spuitgast voor de kazerne is uitgebeld. Verblind door tranen sloft hij voorbij. In zijn linkerhand zijn helm, zijn rechterhand gebald...

Voor meer informatie zie overzicht

 

 

 

 








woensdag 17 mei 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">