De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Advocaten verdeeld
over indienen
van schadeclaims

Van onze verslaggevers

ENSCHEDE - De Enschedese advocatuur is zeer verdeeld over de vraag of gedupeerden van de ramp nu reeds schadeclaims moeten indienen of beter kunnen wachten tot onderzoeken naar de oorzaak van de explosie zijn afgerond.

Terwijl sommige letselschadespecialisten inmiddels S.E. Fireworks en de gemeente Enschede aansprakelijk hebben gesteld, achten andere het juist verstandig eerst de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek onder leiding van mr. M. Oosting af te wachten.

Miskleun

"Het heeft geen enkele zin om nu reeds mensen, bedrijven of instanties aansprakelijk te stellen. Dat is juridisch gezien een miskleun en riekt bovendien naar lijkenpikkerij", vindt desgevraagd de in Enschede zeer bekende advocaat mr. Robbert Lassche.

De raadsman, die een aantal door de ramp gedupeerde bedrijven en particulieren bijstaat, reageert hiermee op de in zijn ogen 'ronselpraktijken' van enkele advocatenkantoren en letselschadebureaus onder de slachtoffers van de explosie. Eerder wees Yme Drost, een bekend letselschadespecialist, reeds S.E. Fireworks en de gemeente Enschede aan als de instanties waarop schade waarschijnlijk kan worden verhaald.

Drost vreest echter dat de vuurwerkfabriek niet dermate is verzekerd om alle claims, wanneer deze worden toegewezen, op het bedrijf te kunnen verhalen. Alleen als de brand is aangestoken door een brandstichter, zou Fireworks er onderuit kunnen. Tot nu toe wordt alleen de materiële schade al begroot op enkele honderden miljoenen guldens.

Een werkgroep van letselschade-advocaten, die door de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) in Enschede is geformeerd om de slachtoffers van de ramp te begeleiden, verwacht dat het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks waarschijnlijk slechts voor een paar miljoen gulden is verzekerd.

Volgens een woordvoerder van de LSA is een bedrijf als Fireworks meestal voor 1 tot 10 miljoen gulden verzekerd. Drost: "Er is geen enkel bedrijf dat zich voor honderden miljoenen guldens indekt. Niemand houdt rekening met een ramp van deze omvang, waarbij een totaal stadsdeel wordt verwoest. Zelf denk ik dat het bij 25 miljoen gulden wel ophoudt. Dit soort bedragen is overigens zeer gebruikelijk bij bedrijven die met gevaarlijke explosieven werken."

Schuldigen

Volgens Lassche zijn in theorie vier schuldigen voor het ontstaan van de ramp aan te wijzen; een eventuele brandstichter, het bedrijf Fireworks, de gemeente Enschede en de instantie die de naleving van de veiligheidsvoorschriften controleert, in dit geval de Koninklijke Landmacht.

Een schadeclaim kan pas beoordeeld worden als duidelijkheid bestaat over de vraag wie aansprakelijk is. Daarvoor moet eerst het justitiële en het onafhankelijke onderzoek van de gemeente worden afgewacht. Op het moment dat de schuldvraag duidelijk is, is het vroeg genoeg schadevergoedingsprocedures te starten", vindt Lassche.








woensdag 17 mei 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">