De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

NMa stelt voorwaarden
aan verkoop Limburger

Van een onzer verslaggevers

MAASTRICHT/DEN HAAG - Uitgeversconcern Holdingmaatschappij De Telegraaf mag onder voorwaarden het regionale dagblad De Limburger overnemen. Dit heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald. Eén van de voorwaarden is dat de huis-aan-huisbladen die tot De Limburger behoren binnen een half jaar worden afgestoten.

Het Telegraaf-concern is al eigenaar van de grote concurrent van de Limburger, het Limburgs Dagblad. De NMa heeft de garantie geëist van De Telegraaf dat beide regionale Limburgse kranten redactioneel en commercieel zelfstandig blijven bestaan.

De Limburgse kranten worden samen ondergebracht in Media Groep Limburg BV, een volledige dochter van Holdingmaatschappij De Telegraaf. De onafhankelijkheid van de twee kranten wordt echter gewaarborgd door het onderbrengen van beide dagbladen in aparte vennootschappen met een eigen directie en raad van commissarissen. Ook behouden de kranten hun bestaande redactiestatuut.

De Limburger was onderdeel van VNU maar VNU heeft vorig jaar besloten al haar kranten te verkopen. Vier van de vijf (regionale) dagbladen zijn naar Wegener gegaan en De Telegraaf koopt De Limburger.

De Limburger BV bestaat uit Dagblad de Limburger (oplage 177.000), de huis-aan-huisbladen van de Limburger Weekbladpers, de kabelkrant TV Gazet en een deelneming in de Limburgse tv-zender. De groep behaalde vorige jaar een omzet van ƒ163 miljoen en een bedrijfsresultaat voor amortisatie van ƒ23,5 miljoen.

De NMa heeft onder meer als voorwaarde gesteld dat de Limburgse Weekbladpers binnen zes maanden wordt doorverkocht. Dit bedrijfsonderdeel is goed voor een wekelijkse oplage van een half miljoen huis-aan-huisbladen. De omzet bedroeg vorig jaar ƒ25 miljoen. De Telegraaf onderzoekt de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen deze in de vergunning opgenomen voorwaarden.

De Telegraaf verzekert dat er geen ontslagen vallen als gevolg van de overname. Wel wordt de lopende reorganisatie bij het Limburgs Dagblad, die al veel eerder was ingezet, afgerond. Ook verdwijnen op den duur arbeidsplaatsen door het samenvoegen van overkoepelende werkzaamheden van de twee Limburgse kranten, maar dat gebeurt zonder gedwongen ontslagen, aldus De Telegraaf.

De journalistenvakbond NVJ juicht het toe dat de onafhankelijkheid en het voortbestaan van De Limburger en het Limburgs Dagblad gegarandeerd zijn. De bond vindt echter wel dat het NMa-besluit te lang op zich heeft laten wachten. Verder zegt de NVJ dat de verplichte afstoting van de huis-aan-huisbladen grote onrust veroorzaakt bij de journalisten.

Dagblad de Limburger blijft een aparte vennootschap.


FOTO: FRITS WIDDERSHOVEN
dinsdag 16 mei 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">