De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

HBG lijkt overwinnaar
in fusie met Boskalis

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM - De al maanden slepende baggeroorlog is tot een volkomen onverwacht einde gekomen. Kemphanen Koninklijke Boskalis Westminster en Hollandsche Beton Groep (HBG) kondigden gisteren aan toch overeenstemming te hebben bereikt over een fusie.

"Hoe het zo gekomen is dat we nu toch broederlijk naast elkaar aan tafel zitten?" HBG-bestuursvoorzitter Jan Veraart probeerde de ommezwaai met verve te verdedigen. "Over de voordelen van het samenvoegen van de baggerdivisies hebben we nooit van mening verschild. We hadden alleen moeite met de manier waarop en het spanningsveld dat ontstaat om van twee ongelijkwaardige partijen een gelijkwaardige fusie tot stand te brengen."

Boskalis heeft behoorlijk wat water bij de wijn gedaan om HBG over de streep te kunnen trekken. De vijfkoppige raad van bestuur van de nieuwe onderneming, die eind augustus een feit moet zijn, bestaat uit drie HBG'ers en wordt voorgezeten door zowel Veraart als Rob van Gelder, bestuursvoorzitter van Boskalis. Kernpunt voor HBG; de structuur bestaande uit een dozijn groepsmaatschappijen waarvan de baggerdivisie HAM er één van is, blijft ongewijzigd. Boskalis wilde in de eerdere plannen een bagger- en een bouwpoot opzetten, waarop HBG vreesde dat de bouwdivisie vervolgens van de hand zou worden gedaan.

De nieuwe onderneming zal voor 50% in handen zijn van aandeelhouders HBG en voor 50% in het bezit van die van Boskalis. Analisten worstelen nog met de omruilverhouding, maar uitgaande van een ruilverhouding van een aandeel Boskalis (€ 21,10), op 1,32 aandeel HBG (€ 15,25) is de waarde van HBG te becijferen op € 15,90. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt het onbegrijpelijk dat dit uiteindelijke onderhandelingsresultaat 8% lager uitvalt voor de aandeelhouders dan het oorspronkelijke bod van Boskalis in februari jl. van € 18,60 per aandeel.

Toch noemt analist Andre Mulder van Metzler het resultaat "een overwinning" voor HBG. "Ze hebben iets moeten inleveren op de waarde maar daar hebben ze wel veel voor teruggekregen", zegt hij. De fusie-voordelen voor Boskalis zijn volgens Mulder evident. Met de baggerdivisie HAM van HBG erbij is de baggeraar de onbetwiste wereldmarktleider. "De vloot en de bemanning is nu zo groot dat het concern het zich kan permitteren om een aantal schepen permanent in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië te laten liggen in plaats van ze voortdurend heen en weer te slepen. Daarnaast worden de opdrachten in de baggerindustrie steeds groter zodat HBG hard nodig is. Het gaat steeds vaker om geïntegreerde projecten waarbij niet alleen baggerwerkzaamheden maar ook bijvoorbeeld de bouw van de kademuur is inbegrepen."

Opmerkelijk genoeg reageerden beleggers bepaald niet positief op het fusienieuws. Boskalis moest € 1,40 inleveren tot € 21,10 en HBG noteerde € 1,05 lager op € 15,25. Volgens analist Paul Verbraeken van HSBC Investment Bank is de dit vooral te verklaren uit de reactie van korte termijnbeleggers. "Speculanten hadden natuurlijk gehoopt op een nog hoger bod van Boskalis. Nu is het vijandige bod helemaal van tafel en is er sprake van een fusie, waarbij Boskalis veel water bij de wijn heeft moeten doen."

Op basis van de cijfers van vorig jaar behaalde de nieuwe onderneming, waar het nieuwe bestuursvoorzittersduo overigens nog geen naam voor in petto heeft, in 1999 een omzet van € 5,8 miljard. Deze wordt met ruim € 5 miljard vooral door HBG gerealiseerd. Het veel kleinere Boskalis is echter veel winstgevender dan de bouwkolos uit Rijswijk. De winst bedroeg vorig jaar € 57,6 miljoen tegen € 62,2 miljoen bij HBG. Op basis van de slotkoersen van afgelopen vrijdag bedraagt de gezamenlijke marktkapitalisatie € 1,2 miljard.

De twee bedrijven denken de komende jaren de winst per aandeel met tenminste 20% te laten groeien. "Hieraan committeren we ons", zei Van Gelder. Veraart voegde er echter aan toe de 30% winstgroei die hij de aandeelhouders HBG eerder beloofde nog steeds als "target" in het hoofd te hebben.

HBG heeft zich de afgelopen maanden fel verzet tegen de vijandige overnamepoging van Boskalis. De Rijswijkse bouwer vreesde dat 100%-baggeraar Boskalis het alleen maar voorzien had op de veel kleinere baggerdivisie HAM. Deze HBG-parel, die slechts 7% van de concernomzet uitmaakt, is echter wel goed voor ruim 17% van de winst van het concern dat al jaren kampt met tegenvallende resultaten vooral veroorzaakt door de Duitse dochteronderneming Wayss & Freytag.

Boskalis hield echter stug vol grote synergievoordelen te zien en bleef HBG op de hielen zitten. Na het vastlopen van de vriendschappelijke besprekingen over een samengaan in december vorig jaar, deed de baggeraar een bod van € 643 miljoen op de aandelen HBG, waarop de laatste een beschermingswal opwierp door de plaatsing van preferente aandelen bij een bevriende stichting en vervolgens steun zocht in België. Een samengaan met de Belgische baggeraar Deme, zo redeneerde HBG, zou een combinatie met Boskalis voorgoed uitsluiten omdat de drie dan een te groot marktaandeel zouden hebben op de wereldbaggermarkt.

Terwijl HBG voortvarende gesprekken voerde met grootaandeelhouders Ackermans & Van Haaren (AvH), zocht Boskalis toenadering tot de andere grote aandeelhouder van Deme, de familie Decloedt. Die laatste poging liep afgelopen vrijdag definitief stuk toen AvH gebruik bleek te willen maken van haar voorkeursrecht de aandelen op te kopen. HBG en Boskalis blijken de besprekingen half april weer te hebben hervat, tijdens de adempauze die HBG bij de rechter had bedongen.

Bestuursvoorzitters R. van Gelder (r) en J. Veraart tonen zich enthousiast over de mogelijkheden van de nieuwe bouw- en baggercombinatie.

FOTO: DIJKSTRA
dinsdag 16 mei 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">