De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

'Rapport legt bom onder
het Lockerbie-proces'

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - De rechtszaak tegen de twee Libische verdachten van de bomaanslag op het PanAm-vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie heeft een ernstige tegenslag te verwerken gekregen. De Britse krant The Times meldt dat een rapport van een explosievenexpert zou concluderen dat de Semtex-bom aan boord heeft vastgezeten aan de binnenwand van de vrachtruimte, en niet in een radio-cassetterecorder in de bagageruimte. Mocht dit het geval zijn, dan valt de bodem uit de zaak van de aanklagers, die juist de band willen aantonen tussen de twee Libiërs en de radio-cassetterecorder.

Het rapport, dat enkele dagen voordat het proces begon werd voorgelegd aan het Schotse hof in Zeist, zet vooral vraagtekens bij het tijdstip waarop de bom is geplaatst en de plek waar hij was bevestigd.

Volgens de aanklagers zou de bom door de twee Libiërs aan boord van een vliegtuig zijn gesmokkeld op Luqa, het internationale vliegveld van Malta. Dit vliegtuig vloog naar Frankfurt, waar de radio-cassetterecorder met de andere bagage voor bestemming New York in één container zou zijn overgebracht naar de ramp-Boeing van PanAm.

Het rapport maakt gehakt van de theorie dat er een bom in de radio-cassetterecorder zou hebben gezeten: die zou veel te klein zijn om het vliegtuig dusdanig uiteen te laten spatten, vooral omdat het apparaat ook nog eens in de container zat.

Het rapport werd gemaakt in opdracht van getuige à charge Edwin Bollier, wiens Zwitserse elektronicabedrijf, Mebo, het tijdmechanisme heeft gemaakt waarmee de bom tot ontploffing zou zijn gebracht. De Kroon moet nu besluiten of zij Bollier nog wil laten getuigen. Want zijn rol had vooral moeten zijn het bevestigen van een band tussen de verdachten, Abdel Baset Ali Mohammed Al-Megrahi en Al-Amin Khalifa Fhimah, en het ontstekingsmechanisme.

Bronnen binnen het tribunaal van Lockerbie vermoeden dat het verzoek van de aanklagers om het proces twaalf dagen te verdagen - dat vorige week werd ingewilligd - voortkwam uit de wens om de advocaten de tijd te geven het rapport door te vlooien.
dinsdag 16 mei 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">