Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[V & L informatica]

Dick Jol geniet van revanche

Van onze speciale verslaggever - RIO DE JANEIRO, maandag
foto: Reuters

Hij wilde het absoluut niet zo stellen, maar zijn optreden tijdens het WK voor clubs betekende dé revanche van Dick Jol. Enkele jaren geleden nog ten onrechte genoemd in een gokschandaal, waarbij hij zonder één vorm van bewijs tijdelijk op non-actief werd gesteld, vocht de 43-jarige Hagenaar zich terug. Hij wilde alleen nog maar vooruit kijken en die instelling werd in Brazilië beloond. Maakte Dick Jol dit seizoen in eigen land al indruk door de wijze waarop hij zelfs onder tamelijk bizarre omstandigheden pal bleef staan, tijdens het WK schaarde de Nederlandse scheidsrechter zich bij de wereldtop.

Van de FIFA tot de betrokken coaches, iedereen was na afloop van de zinderende finale tussen Corinthians en Vasco da Gama, door Corinthians na strafschoppen gewonnen, vol lof over het optreden van Dick Jol. De winnende coach Oswaldo de Oliveira: "Deze wedstrijd was in alle opzichten top. Dus ook de arbiter. Op de momenten dat hij er moest zijn was hij dat en had daarmee een belangrijk aandeel in het hoge niveau."

Intussen had Dick Jol genoten. "Ik heb twee keer in een vol Maracana gefloten, waarvan een keer een WK-finale. Zoiets blijf je voor de rest van je leven koesteren. Natuurlijk was ik op en top geconcentreerd, maar die ongelooflijke sfeer op de tribunes kon je gewoon niet ontgaan. Het hield maar niet op, bijna drie uur lang bleven de supporters onvoorwaardelijk achter hun ploeg staan. Dit is absoluut het hoogtepunt uit m'n carrière."

De toewijzing van de finale was de beloning voor de wijze waarop Jol zijn twee poulewedstrijden in Brazilië had gefloten. Toen hij indruk maakte, door zijn uitstekende en uiterst geconcentreerde leiding, terwijl hij steeds de 'vaart' in de wedstrijd hield. Dick Jol: "Ik heb hier geleefd als een topsporter. Het was ook de enige manier om je onder deze tropische omstandigheden staande te houden. Elke dag heb ik getraind en vooral sober geleefd. Na de wedstrijd was het meteen uitlopen en dan weer rusten. Het is gelukkig niet voor niets geweest."

Jol was jarenlang zelf profvoetballer en jeugdcoach en zit inmiddels ook op de trainerscursus. De 'voetballer' Dick Jol over het WK: "Het was soms echt genieten. In principe ligt het tempo van de Braziliaanse ploegen laag, maar ze kunnen fenomenaal omschakelen. In een seconde zijn ze aan de andere kant. Het is net als Romario en Edmundo, twee leeuwen die heen en weer sluipen en dan ineens tot de aanval overgaan. Als scheidsrechter moet je daarom enorm alert zijn. Via twee balcontacten staan ze zo aan de andere kant van het veld."

En het niveau? "Het is absoluut top. Helemaal wat de technische vaardigheid aangaat. Dat vind ik nog het mooiste van dit WK, dat gebleken is dat techniek en topvoetbal nog steeds samengaan. Als je zag hoe die jongens in de finale na twee uur stonden te voetballen. Zelfs toen namen ze op volle snelheid de bal mee alsof ze elkaar een hand gaven."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl