Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[V & L informatica]

Pontoni laat gezicht zien

Van onze wielermedewerker - NOMMAY, maandag

Twee weken voor het WK veldrijden in Sint-Michielsgestel werden in de laatste wereldbekerwedstrijd in het Franse Nommay nog eens de kaarten geschud. En het was dan ook geen grote verrassing dat de Italiaanse kampioen Daniele Pontoni voor het eerst dit seizoen in een grote cross met de hoofdprijs aan de haal ging. De 33-jarige Pontoni zorgde ervoor dat de Belgen dit seizoen niet met alle dagzeges van de Wereldbeker aan de haal gingen. Richard Groenendaal werd andermaal tweede en de Brabander moest in de eindstand van de Wereldbeker alleen Sven Nys voor zich dulden.

Voor Sven Nys stond er in Nommay niet zo veel meer op het spel. De Belgische Rabobank-renner had immers een bijna onaantastbare voorsprong genomen op zijn ploegmaat Richard Groenendaal. De crosser uit Sint-Michielsgestel had zich voor de start dan ook geen grote illusies gemaakt. Alleen als Nys de wedstrijd niet zou uitrijden en Groenendaal de dagzege kon pakken, kon hij de eindzege nog grijpen. Groenendaal koos daarom voor een behoudende tactiek en wilde koste wat kost zijn tweede plaats veilig stellen. "Het kwam mij daarom wel goed uit, dat Daniele Pontoni er al in de tweede ronde vandoor ging. Daarmee kon De Clercq niet meer winnen."

Groenendaal reed samen met De Clercq, Vervecken en Wim de Vos achter de Italiaan aan. Toen het gat bijna tweehonderd meter was, sprong de Nederlandse kampioen bij zijn gezellen weg en in één ruk reed hij de kloof dicht. "Ik heb me daarbij niet geforceerd, maar toen Pontoni twee ronden later opnieuw demarreerde, moest ik het antwoord schuldig blijven. Maar ik had in ieder geval mijn tweede plaats veilig gesteld en daarmee ben ik wel tevreden."

Achter de twee koplopers verraste Wim de Vos met een knappe vierde plaats en Adri van der Poel eindigde op de vijfde plaats. Daarmee leverde de Nederlandse ploeg een sterke collectieve prestatie. "Dat is erg belangrijk, want bij het WK kan het tactische ploegenspel wel eens een doorslaggevende rol spelen. Het parcours in Sint-Michielsgestel is erg snel en daarom verwacht ik dat de verschillen tot in de laatste ronde klein zullen blijven", meende Groenendaal, die niet verrast was door de prestatie van oud-wereldkampioen Pontoni. "Hij rijdt al het hele seizoen sterk, maar in de grote wedstrijden kon hij nog niet winnen. Maar je zag in Zeddam al dat hij de topvorm nadert. En dit zware parcours in Nommay is hem op het lijf geschreven. Ik zie in hem één van de grote favorieten in Sint-Michielsgestel, want hij kan ook op een snel parcours wel uit de voeten. Hij won dit seizoen niet voor niets al negen wedstrijden."

De Belgen konden in Nommay niet meer de hoofdrol opeisen, zoals ze dat de laatste maanden gewend waren. Wereldkampioen Mario de Clercq was de enige Belg die zich in de strijd om de ereplaatsen kon mengen. Sven Nys voerde een lichte griep als verontschuldiging aan. Het weerhield hem er niet van om met een zesde plaats de eindzege in de wereldbeker veilig te stellen.

Met drie renners bij de top-vijf was de Nederlandse coach Herman Snoeyink dik tevreden. Hij was niet alleen blij met de prestaties van de profs, maar zag tot zijn genoegen, dat ook de junioren en neo-amateurs in Nommay uitstekend presteerden. Junior Koen de Kort werd in de sprint met een half wieltje verschil verslagen door de Belg Bart Aernouts en Nederlands kampioen Wilant van Gils werd in de sterk bezette amateurwedstrijd derde. "De Nederlandse veldrijders zullen over twee weken bij het WK hun huid duur verkopen", beloofde Snoeyink.

Nommay (Fra). wereldbeker veldrijden, laatste wedstrijd: 1. Pontoni (Ita) 1.00,33, 2. Groenendaal (Ned) 0.30, 3. De Clercq (Bel) 0.52, 4. De Vos (Ned) 1.17, 5. Van der Poel (Ned) 1.41, 6. Nijs (Bel) 2.14, 7. Vervecken (Bel) 2.50, 8. Dlask (Tsj) 3.04, 9. Berden (Bel) 3.24, 10. Wabel (Zwi) 3.28, 13. De Knegt 3.51, 23. Nijland.

WB-eindstand: 1. Nijs 300 punten, 2. Groenendaal 268, 3. De Clercq 245, 4. Van der Poel 195, 5. Pontoni 184, 8. De Vos 148, 11. De Knegt 129, 26. Gommers 36, 33. Nijland 22, 35. Van den Bergh 20, 37. Schmitz 16, 47. Veldkamp 7, 57. Van Gils 2.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl