Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[V & L informatica]

Heideman loopt verder uit

door Albert van Keimpema - ASSEN, maandag

In het marathoncircuit wordt vaak hetzelfde liedje gezongen. En wie anders dan Jan Maarten Heideman zingt het hoogst. Zaterdag eindigde de veertiende wedstrijd, in De Smelt van Assen, voor de zoveelste maal dit seizoen in een massasprint. Dus was dat weer een spekkie voor het hongerige bekkie van Heideman.

Hij versloeg in een lange spurt Henk Angenent, die twee ronden voor de meet al demarreerde om Heideman los te rijden. Maar ook die tactiek is vruchteloos tegen het sprintgeweld van de man uit Oldebroek, die momenteel het peloton zijn wil oplegt. Op het laatste rechte stuk snelde hij Angenent voorbij.

De fiere klassementsleider heeft in deze competitie van de Unox-cup al elf zeges geboekt. Daarmee benadert hij het schier onaantastbare record van Emiel Hopman, die in '82-'83 vijftien overwinningen behaalde. Een evenaring zal er voor Heideman niet meer inzitten, omdat er nog maar zes wedstrijden zijn te gaan. Overigens houdt hij zich helemaal niet bezig met dat soort feiten: "Ik rij gewoon voor het klassement."

Door de triomf in Assen liep Heideman weer verder uit op de concurrentie, met name Peter de Vries en Angenent. De Elfsteden-held grossiert in tweede plaatsen en is dus nog niet kansloos voor de eindzege. Peter de Vries moest meer terrein prijsgeven, hoewel hij nog wel tweede op de ranglijst staat.

De Heerenveense marathoncrack viel toen er nog tien ronden te gaan waren. En zo verspeelde hij zijn kansen op een topklassering. De val werd veroorzaakt doordat De Vries vlak achter Heideman reed en per ongeluk zijn schaats op het ijzer van zijn rivaal plaatste. Een pirouette draaiend leek hij eerst nog op de been te blijven, maar hij verloor vervolgens zijn evenwicht en met een smak klapte hij op de ijsvloer.

Een ongelukkig moment, wist De Vries, die er een pijnlijke linkerknie en een stijve rug aan overhield. Wel krabbelde hij snel overeind. De Vries: "Ik schrok, want het peloton had al een behoorlijk tempo. Ik raakte ver achter. Yep Kramer liet zich zakken om me weer naar het peloton te rijden. En dat leek nog moeilijk genoeg. Toen gaf ploegleider Marten Hoekstra via de zender een seintje aan Arnold Stam dat hij mee moest helpen. Dat was nodig, want door zo'n val is je ritme gebroken en schieten je benen vol. Harkend heb ik het met hulp van mijn ploegmaten toch nog gehaald."

Dat was een prestatie, omdat de mannen van de Frisia-ploeg van Angenent, met tempobeulen als Jan Eise Kromkamp en René Ruitenberg, als gekken gingen rijden. Heideman reed in de waaier van deze trein mee. De Vries reed nog wel hijgend en puffend naar de kop van het peloton, maar hij had niet genoeg macht meer. Een zesde plaats werd zijn deel. Hij baalde: "Ja, verdorie. Zesde in een massasprint, mét val. Normaal gesproken rij ik in zo'n spurt bij de top drie."

Die werd nu gevormd door Heideman, Angenent en Bertjan van der Veen uit Joure, die het hele seizoen al van voren zit. Toch heeft hij het vizier meer gericht op natuurijs. Over enkele weken hoopt hij op de Oostenrijkse Weissensee te vlammen. En er zijn er meer die al met hun gedachten bij natuurijs zijn. Immers, op kunstijs lijkt de strijd gestreden. Of de zware 150 ronden-wedstrijd komende zaterdag in Haarlem moet nog een scherprechter worden. Want volgens velen ligt daar nog een kans om Heideman te lossen.

Wellicht tegen beter weten in, want tegen Heideman valt niet op te boksen. En dat weet de spurter, in het dagelijks leven fysiotherapeut, zelf ook: "Ik ben in een supervorm. Alles klopt. Ik ben gelukkig, ik heb tijd om veel te trainen, Dries van Wijhe is een trainer waar ik veel van opsteek en ik ben gezond. En dan ook nog veel winnen. Wat wil een mens nog meer?"

Assen. KNSB-marathon. Mannen, veertiende wedstrijd: 1. Heideman (Oldebroek), 2. Angenent (Woubrugge), 3. Van der Veen (Joure), 4. De Ronde (Amsterdam), 5. Groenendal (Groningen).
Klassement: 1. Heideman 262,6, 2. Peter de Vries 244,1, 3. Angenent 243,2, 4. Ruitenberg 229, 5. Rozendaal 221,1.
Vrouwen, tiende wedstrijd: 1. De Ronde (Amsterdam), 2. Bok (Scharsterbrug), 3. Gretha Smit (Rouveen).
Klassement: 1. De Ronde 181,1 punten, 2. Hulzebosch-Smit (Gramsbergen) 178,6, 3. Smit 177,2.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl