Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[V & L informatica]

EBBC weer alleen aan kop

Van onze basketbalmedewerker - AMSTERDAM, maandag

De basketbalclubs Ricoh Astronauts en Canoe Jeans/EBBC zullen in de strijd om het landskampioenschap terdege rekening moeten houden met het door blessures en ziekte geteisterde Hans Verkerk Keukens Seagulls. Landskampioen Ricoh Astronauts leed in Den Helder een gevoelige 69-62 nederlaag. Daardoor en dankzij een 105-93 thuiszege op BS Weert staat EBBC weer alleen aan kop.

Astronauts controleerde aanvankelijk het duel. Na de rust, die bij 34-38 in Amsterdams voordeel aanbrak, toverde Seagulls-coach Bob Gonnen een uitgekiende zoneverdediging uit de hoge hoed, waardoor de Amsterdamse schutterij werd lamgelegd. Dankzij spectaculair spel van Chris Mims, die met 22 punten wedstrijdtopscorer werd, plaatste de thuisclub een beslissende demarrage, die via 46-38 leidde tot een maximale 56-45 voorsprong. Ook Donnell Thomas (14 punten en 13 rebounds) en Frank Seckar (14 punten) onderscheidden zich in deze fase. Bij Amsterdam zat alleen Chris McGuthrie goed in de wedstrijd, hij kwam tot 15 punten.

De Heldernaren hadden deze overwinning hard nodig, want de strijd om de zes plaatsen die recht geven op plaatsing voor de Elite A-poule, is dit jaar ongemeen spannend. EBBC en Astronauts kan plaatsing voor de kampioenspoule niet meer ontgaan, maar voor de resterende vier plaatsen komen vijf clubs in aanmerking. Met nog twee wedstrijden voor de boeg bedraagt het onderlinge verschil slechts twee punten. BS Weert had zichzelf een goede dienst kunnen bewijzen als het bij EBBC had gewonnen. Dat bleek echter een te grote opgave. EBBC is de griep-perikelen grotendeels weer te boven en speelde sterk. Het nam al snel een geruststellende voorsprong, die het met aantrekkelijk spel thuisbracht. Uitblinkers waren Jeremiah Johnson met 24 punten, Eric Strand met 18, Maurice Ingram, met 16 punten en 12 rebounds, en Patrick Cortenraede, met 16 punten tegen 100%.

Twee van de drie andere kandidaten voor de Elite A-poule vochten een onderlinge strijd uit. Landstede Hammers won het cruciale uitduel tegen Image Center/Virtus met 91-76. Virtus was ernstig gehandicapt door de absentie van Quentin Hall, die de begrafenis wenste bij te wonen van zijn halfbroer op de Bahama's, en van Dave Tuinstra wegens griep. Desondanks leidden de Werkendammers acht minuten voor tijd nog met 64-56. Maar het was opnieuw Willy Young die de Hammers erdoorheen sleepte. Gesecondeerd door Nathan Smith (18 punten) en Sanders Jackson (17) bewaarde hij de belangrijkste van zijn 20 punten voor die fase.

MPC/Donar hield de kansen op plaatsing voor de felbegeerde A-poule in eigen hand. Het behaalde een eenvoudige 67-82 uitzege op Kroon Renault/Prisma, ondanks de afwezigheid van de aan zijn kuit geblesseerde Lamont Randolph. Albert Johnson en LeRoy Watkins, met ieder 17 punten, namen de honneurs waar. Gunco/Rotterdam zag zijn laatste kans om bij de eerste zes te eindigen teloorgaan door een 74-60 nederlaag bij Omniworld Almere, dat zijn topscorers kende in Niels Vorenhout en Niels Meijer (ieder 13). Haaglanden Cobra's nam afstand van hekkensluiter NUVA/Drenthe door het onderlinge duel met 70-88 te winnen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl