Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[Eurocard/Mastercard]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]
[BOL]
[ABN AMRO startplanner]

Van Aartsen wil veto HSA-order
van ƒ80 miljoen van Indonesië

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, maandag

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) wil het wapenembargo tegen Indonesië handhaven. De VVD-bewindsman zei dat gisteren vlak voor zijn driedaagse bezoek aan het land.

Van Aartsen wil dat het concern Holland Signaalapparaten (HSA) daarom afziet van de levering van radarapparatuur aan de Indonesische marine. Het gaat om een order van 80 miljoen gulden.

De liberale minister schat in dat de Europese Unie vandaag het wapenembargo zal opheffen. Van Aartsen wil zich er echter in de algemene raad van 24 januari, waar de EU weer spreekt over Indonesië, sterk voor maken om het toch te handhaven.

"Dit houdt verband met de rol die het Indonesische leger mogelijk heeft gespeeld in Oost-Timor", aldus Van Aartsen. De minister spreekt hier de komende dagen over met president Wahid en vice-president Soekarnoputri.

Juridisch gezien mag HSA de apparatuur leveren als de EU het wapenembargo opheft, maar Van Aartsen dringt erop aan dat het concern 'vrijwillig' afziet van levering. Hij heeft zijn collega Jorritsma (Economische Zaken) gevraagd te bemiddelen.

Het bedrijf zal pas een besluit over de levering nemen als duidelijk is met welke argumenten Jorritsma het verzoek van Van Aartsen onderbouwt. HSA wacht in elk geval met de levering tot ,,absoluut'' zeker is wat er met het embargo gebeurt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl