Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[Eurocard/Mastercard]
[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[BOL]
[CMG]

Politie tegen taxigeweld

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, maandag

Politie en ME hebben dit weekeinde in Amsterdam twee taxi's van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) in beslag genomen, de chauffeurs gearresteerd en tijdelijk in een cel opgesloten.

De beide chauffeurs reden een concurrerende taxi klem, aldus een politiewoordvoerder. Het is onduidelijk wanneer de chauffeurs hun auto terugkrijgen. Vijf andere chauffeurs kregen tijdens verscherpte taxicontroles een rijverbod van negen uur. Zij hadden de Rijtijdenwet overtreden.

De chauffeurs van TCA beschuldigen de politie ervan vooral hen te controleren en de concurrent Taxidirekt ongemoeid te laten. Uit protest hiertegen kwamen driehonderd taxi-chauffeurs zaterdagnacht naar het hoofdbureau van politie. Ze verzamelden zich bij de parkeergarage tegenover het bureau aan de Marnixstraat.

Honderden taxichauffeurs verzamelden zich zaterdagnacht bij het hoofdbureau van politie aan de Marnixstraat uit protest tegen aanhouding van twee collega's. Nadat een auto van concurrent Taxidirekt door mensen van TCA was klemgereden haalde de politie zaterdagavond de beide voertuigen van de weg.

Om de strijd tussen de twee centrales tegen te gaan heeft de hoofdofficier van justitie aangekondigd bij nieuwe incidenten snelrecht toe te passen. In de praktijk zal dat betekenen dat de twee zaken over ruim een week door de strafrechter behandeld worden.

Na een schriftelijke waarschuwing die vrijdagavond door de politie onder alle taxichauffeurs verspreid werd, is prompt begonnen met de drastische maatregelen die burgemeester Patijn vorige week aankondigde tegen het escalerende geweld tussen taxichauffeurs van de twee centrales. Vrijdagnacht werden vijf auto's aan de ketting gelegd wegens overschrijding van de Rijtijdenwet.

De bestuurders in kwestie konden negen uur lang niet over hun voertuigen beschikken. De volgende avond werd tegen nog eens zes bestuurders opgetreden.

Met hun actie bij het hoofdbureau maakten de bestuurders bezwaar tegen het ongemoeid laten van concurrerende chauffeurs van Taxidirekt. Het kwam tijdens de samenscholing tot enige schermutselingen. De politie achtte het niet nodig een peloton van de Mobiele Eenheid dat klaar stond, in te zetten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl