Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[Eurocard/Mastercard]
[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[BOL]
[CMG]

Stomdronken piloot op Schiphol gepakt

door Arnold Burlage - SCHIPHOL, maandag

Een stomdronken Marokkaanse gezagvoerder is afgelopen weekeinde op Schiphol op het nippertje van een vlucht met 125 passagiers naar Tanger afgehouden.

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) typeert het incident als een schokkende uitzondering.

Een tiental jaren geleden werd op de luchthaven van Willemstad op Curaçao een DC10-gezagvoerder van de KLM dronken uit de cockpit verwijderd, nadat de eerste officier voor de vlucht naar Amsterdam alarm had geslagen.

"Het gaat onder Nederlandse piloten jaarlijks om minder dan een handvol verdachte gevallen, die een onafhankelijk functionerend vertrouwensteam onderzoekt met het doel behandeling van de echte probleemgevallen", aldus VNV-president Paul Griffioen.

Richtlijnen
Het College van procureurs-generaal werkt aan richtlijnen voor alcoholcontroles en bijbehorende sancties voor piloten en medewerkers van de luchtverkeersleiding. "We zijn uiteraard niet tegen een strengere controle, maar die geeft geen extra toegevoegde waarde", vulde hij aan.

De wartaal uitkramende Marokkaanse piloot werd voor het weekeinde door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol opgemerkt en aangehouden toen hij slingerend op weg was naar de cockpit van zijn toestel.

Ontslag
De Boeing 737 van Royal Air Maroc bleef met de inzittenden aan de grond en kon pas de volgende dag met een andere bemanning vertrekken. De verbijsterde passagiers werden in een hotel ondergebracht. De piloot werd na zijn aanhouding door zijn superieuren op staande voet ontslagen. Hij moest de terugreis maken als passagier.

De dienstdoende officier van justitie van het openbaar ministerie in Haarlem vergat het brevet van de dronken gezagvoerder af te nemen. In het bloed van de piloot werd een alcoholpromillage van 2,2 vastgesteld. Voor piloten, die een half etmaal voor de vlucht helemaal niet mogen drinken is een alcoholpromillage boven de 0,2 al strafbaar.

Mr. J. Spee, hoofd van het landelijke Bureau Verkeershandhaving noemde het incident met de Marokkaanse piloot "vreselijk". Hij gaf ronduit toe dat het brevet van de betrokken piloot had moeten worden ingevorderd; dat dient al te gebeuren boven een promillage 0,6 om daarna de rechter te laten bepalen of het brevet kan worden teruggegeven.

De Haarlemse officier van justitie mr. Th. Bot heeft bevestigd dat het brevet van de dronken piloot ten onrechte niet is afgenomen door de officier die de zaak heeft afgehandeld. Maar werd niet behandeld door de speciale officier voor luchtvaartzaken, omdat die ondanks het 24-uursbedrijf Schiphol op een steenworp, afstand, niet bereikbaar bleek te zijn.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl