Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[KPN Digitale Certificaten]
[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[ABN AMRO startplanner]
[BOL]

Politie straat op met pepperspray

Van onze correspondent - GRONINGEN, maandag

Brabantse, Rotterdamse en Groningse agenten gaan de komende zomer de straat op met een busje pepperspray. Behalve hun dienstpistool en wapenstok wordt de spuitbus drie maanden lang een standaardonderdeel van hun uitrusting. Bedoeling is om erachter te komen of de pepperspray kan worden ingezet in situaties waar agenten anders meer lichamelijk geweld zouden gebruiken of hun pistool zouden trekken.

Voordeel van de zogeheten OC-spray die gebaseerd is op cayennepeper is volgens de Groningse politie dat gewelddadige mensen binnen een mum van tijd zijn uitgeschakeld. Zodra er wordt gespoten gaan de ogen dicht en vreselijk tranen. Bovendien is het moeilijk om diep adem te halen en ontstaat een branderig gevoel op de huid. Volgens de politie kan het middel goed worden gebruikt bij mensen die door het lint gaan. De getroffene raakt gedesoriënteerd en wordt afgeremd omdat hij te weinig lucht krijgt. Na een half uur zijn de effecten verdwenen, dit in tegenstelling tot wanneer men iemand met een wapenstok tot de orde roept. Wie met een wapenstok wordt geslagen heeft dikwijls nog weken last van fikse blauwe plekken.

In de Verenigde Staten wordt de spray al jaren gebruikt. In Nederland zwengelde de regio Rotterdam-Rijnmond zo'n zes jaar geleden de discussie aan over pepperspray. Men wil daarmee het 'gat' tussen wapenstok en vuurwapen vullen. Eind vorig jaar gaf minister Peper van Binnenlandse Zaken toestemming voor de proef. In eerste instantie werden alleen Brabant-noord en Rotterdam Rijnmond geselecteerd later kwam ook Groningen daarbij. De agenten zullen voorafgaand aan het experiment een eendaagse training krijgen hoe men pepperspray moet gebruiken.

Als de proef effect heeft, wordt bekeken of het in heel Nederland navolging krijgt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl