Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[BOL]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]
[ABN AMRO startplanner]
[Eurocard/Mastercard]

Peper wordt opnieuw
aan de tand gevoeld

Van onze verslaggevers - DEN HAAG/ROTTERDAM, maandag

Minister Peper van Binnenlandse Zaken wordt binnen enkele dagen voor een tweede keer aan de tand gevoeld door de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) die de waarheid boven tafel probeert te halen over de financiële handel en wandel van de oud-burgemeester van Rotterdam.

De minister, die sinds vorig jaar door diverse, veelal anonieme bronnen wordt beschuldigd van grootscheepse fraude met gemeenschapsgeld in Rotterdam, heeft nog altijd een rotsvast vertrouwen in een goede afloop. Peper blijft volhouden dat hij alle uitgaven die hij deed als burgemeester van Rotterdam kan verantwoorden.

Ingewijden zeggen dat Peper het onderzoek "nogal amateuristisch" vindt, zo heeft hij geconstateerd tijdens het eerste gesprek met de COR dat afgelopen vrijdag plaatshad.

Beschuldigingen
In PvdA-kringen hoopt men dat Peper zijn zelfverzekerde houding kan volhouden als binnen twee weken het definitieve onderzoeksrapport naar de vermeende stadhuisfraude wordt gepresenteerd. De partijgenoten van de bewindsman zijn geschrokken van de zaken die vanuit de onderzoekscommissie zijn gelekt. Als deze beschuldigingen zoals het niet kunnen verantwoorden van uitgaven inderdaad ware feiten zijn, kan het nog lastig worden voor Peper.

De Tweede-Kamerfracties houden voorlopig echter hun kruit droog. Alle partijen willen eerst de definitieve uitkomsten afwachten. Ook de (grote) partijen in de Rotterdamse gemeenteraad zeggen eenduidig het rapport te willen afwachten.

"Eerst de feiten in handen hebben, dan pas reageren", aldus CDA-fractievoorzitter L. Bolsius gisteren. Zijn VVD-collega N. Janssens is het met hem eens. PvdA'er P. van Dijk wil wel nadenken over de mogelijke gevolgen van eventuele aangetoonde misstanden op het stadhuis. "Als bestuurders zich inderdaad ongepast blijken te hebben gedragen, dan moeten we streng zijn en een negatief oordeel vellen."

Over de vele reizen die Peper indertijd als burgemeester van Rotterdam maakte, zegt Van Dijk: "Het was mij bekend, dat Peper vaak in het buitenland verbleef. Hij zag die reizen altijd in relatie tot zijn functie. Achteraf is het moeilijk aan te tonen, of deze trips direct wat hebben opgeleverd voor de stad en de wereldhaven Rotterdam. Indertijd is wat betreft het nut van die reizen, in ieder geval vaak met de wenkbrauwen gefronst."

M. Kneepkens van de Stadspartij laat er ook geen gras over groeien. "Het ziet er naar uit, dat het rapport ongunstig uitpakt voor Peper en andere (voormalige) bestuurders. In dat geval zijn maatregelen onontkoombaar."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl