Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[KPN Digitale Certificaten]
[ABN AMRO startplanner]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[CMG]

Oorlogsslachtoffers
Nederlands-Indië
willen meer geld

door Jos Hagers - DEN HAAG, maandag

Organisaties van oorlogsslachtoffers uit het vroegere Nederlands-Indië eisen dat het kabinet-Kok met een financieel gebaar voor hun groep over de brug komt. Zij dringen hier op aan nu uit een onderzoek naar 'Indische Tegoeden' blijkt dat de slachtoffers vooral door nadelige maatregelen van de Nederlandse overheid zijn gedupeerd.

Het onderzoek naar de particuliere bank- en verzekeringstegoeden van de Commissie Van Galen, dat vandaag aan minister Borst (VWS) wordt aangeboden, toont aan dat vooral de opeenstapeling van nadelige maatregelen van de Nederlandse overheid er voor hebben gezorgd dat er in de loop der jaren maar een schijntje van het geld van spaarders uit het vroegere Nederlands-Indië overbleef. Dit doordat men zowel voor als na de Japanse bezetting door beperkende maatregelen niet vrij over de banktegoeden kon beschikken.

De commissie zegt in het rapport verder geen aanwijzingen te hebben gevonden, dat Japan tijdens de bezetting van Nederlands-Indië op grote schaal banktegoeden en verzekeringsgelden heeft geroofd.

Goudroof
Oprichter Cees Stolk, van de inmiddels opgeheven Nederlands-Indische Bond van Geïnterneerden en Ex-Krijgsgevangen (NIBEG), is woedend, dat de Commissie Van Galen zich bij het onderzoek alleen tot de bank- en verzekeringstegoeden heeft beperkt. "Zo'n kleinschalig onderzoek slaat nergens op. Alle oorlogsslachtoffers uit het vroegere Nederlands-Indië weten dat de Japanners op grote schaal goud, juwelen en kostbare huisraad van particulieren hebben geroofd."

De onderzoekers hebben ondanks een introductiebrief van de Japanse ambassadeur in Den Haag, Ikeda, bij banken in Tokio geen poot aan de grond gekregen voor een historische speurtocht door de archieven. Ook in Indonesië liet de medewerking te wensen over.

Na de oorlog ontving Nederland op grond van het vredesverdrag van San Francisco slechts een bescheiden bedrag voor het geroofde Japanse bezit. Ook particulieren moesten met een kleine schadevergoeding genoegen nemen.

Het rapport van de Commissie Van Galen brengt als een spoorboekje verschillende nadelige Nederlandse overheidsmaatregelen in kaart, maar komt niet met een conclusie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl