Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[BOL]
[ABN AMRO startplanner]
[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[KPN Digitale Certificaten]

Gezin in belastingplan ontzien

door Ronald Veerman - DEN HAAG, maandag

De regeringspartijen PvdA, VVD en D66 willen samen met het CDA het belastingplan van minister Zalm en staatssecretaris Vermeend (Financiën) zodanig aanpassen dat dit veel gunstiger uitpakt voor gezinnen met kinderen.

Tijdens het eerste echte grote debat over de plannen, dat vandaag in de Tweede Kamer plaatsvindt, zullen PvdA en VVD pleiten voor een extra vrijstelling voor kinderen bij de nieuwe rendementsheffing over vermogen.

Voorgesteld wordt om per kind een spaarsaldo van 5000 gulden vrij te laten, waarover geen belastingtarief van per saldo 1,2% zal worden geheven. Het bedrag zou vervolgens in toekomstige jaren verder kunnen worden verhoogd.

Ook willen PvdA en D66 een extra belastingaftrek in de vorm van een speciale kinderaftrek introduceren voor gezinnen met kinderen.

Beide partijen denken daarbij vooralsnog echter alleen aan gezinnen met een laag of gemiddeld inkomen. Het CDA pleit ook voor een extra aftrek voor kinderen, maar wil dit vooralsnog ongeacht het inkomen laten plaatsvinden. Ook de VVD voelt meer voor zo'n opzet.

PvdA, VVD en D66 zijn verder minder gelukkig met de wijze waarop Zalm en Vermeend vorige week een extra vrijstelling van 50.000 gulden aankondigden waarmee gezinnen via een speciaal spaarplan fiscaal vriendelijk kunnen sparen voor een latere opleiding van een kind.

"De opzet is mooi, maar geeft waarschijnlijk nog te veel vrijheden om dit bedrag later alsnog voor andere doelen aan te wenden", aldus PvdA-Kamerlid Bos. "Zalm en Vermeend zullen dit dus beter moeten dichttimmeren of voor een andere methode moeten kiezen."

De late kritiek uit de kunstwereld op de vermogensrendementsheffing is bij de Paarse partijen slecht gevallen.

"Financiën heeft de kritiek duidelijk weerlegd, maar wij zullen Vermeend desalniettemin om een keiharde garantie vragen", aldus PvdA-Kamerlid Bos. "Men wil privé-kunstbezit niet belasten, maar het moet dan ook glashelder zijn dat iemand niet tegen een heffing oploopt vanwege het enkele feit dat hij of zij veel kunst bezit."

Verder zal het CDA vandaag opnieuw in de bres springen voor de Nederlandse huizenbezitter. De partij vindt dat het kabinet de fiscale teugels rond het huurwaardeforfait wat moet laten vieren nu de regels rond spaarhypotheken en aflossingsvrije hypotheken worden aangescherpt.

CDA-Kamerlid Reitsma zal daarom voorstellen om het huurwaardeforfait fors te verlagen voor huizenbezitters die hun huis reeds geheel of grotendeels hebben afgelost en daardoor dus weinig of geen hypotheekrente meer van de belasting aftrekken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl