&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
zaterdag
15 januari 2000

Tijdbom

In deze krant wordt gerapporteerd dat de al drie jaar geleden stilgelegde kerncentrale in Dodewaard nog altijd zit opgescheept met 190 hoog-radioactieve splijtstofelementen, en dat ook de kernreactor in Petten niet af kan komen van zijn gebruikte splijtstofstaven.

In beide gevallen zijn de problemen veroorzaakt door een recente uitspraak van de Raad van State in een procedure die was aangespannen door Greenpeace. Volgens de Raad waren de verleende transportvergunningen voor het radioactieve afval niet in orde. Greenpeace kreeg bijvoorbeeld gelijk in haar eis dat de transportroutes van tevoren bekend moeten worden gemaakt.

En dat, terwijl het juist deze milieu-organisatie is die heeft aangekondigd de transporten zoveel mogelijk te gaan verstoren, met alle gevaren vandien.

Men eist bekendmaking van de routes, om de transporten te kunnen belemmeren.

Zo is de krankjoreme situatie ontstaan dat Dodewaard nog steeds niet ontmanteld kan worden en dat, wat Petten betreft, problemen ontstaan met de bevoorrading van de vele instituten in Europa waar mensen met hersentumor bestraald moeten worden.

Schandalig dat dit zo maar kan, deze doelbewuste ontregeling van de afvoer van ons radioactief afval.

Het gaat hier om een tikkende tijdbom, die onmiddellijk verwijderd moet worden.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Wao

Een ongekend grote club deskundigen (26!) gaat onderzoek waarom zo veel mensen in de wao zitten wegens psychische klachten.

Het onderzoek is dringend gewenst. Geen ander land heeft verhoudingsgewijs zoveel mensen (200.000) in de wao om psychische redenen.

Om meerdere redenen is een verkleining van het aantal wao'ers nuttig. Het is beter voor de mensen zelf, de premies van de werkenden kunnen omlaag en dan is er ook het gebrek aan voldoende arbeidskrachten.

Er is veel mis met de uitvoering van de wao. Tot nu toe is nog geen serieus onderzoek gedaan naar de vraag waarom ons land zoveel wao'ers telt met psychische klachten. En dat terwijl deze groep al jarenlang onrustbarend groeit. Dat de commissie deskundigen nu pas begint, lijkt verdacht veel op het spreekwoordelijk dempen van de put terwijl het kalf verdronken is.

Zo mogelijk nog schrijnender is het geval van FNV-topman Krul. Ondanks zijn ziekte ging hij weer in deeltijd werken. Maar zonder dat een keuringsarts hem had onderzocht werd hij kort daarna toch volledig arbeidsongeschikt verklaard.

De uitvoering van de wao moet beter worden want als de instroom doorschiet, is de regeling op den duur onbetaalbaar. En daar zijn uiteindelijk de mensen de dupe van die de regeling écht nodig hebben.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]