Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[V & L informatica]

Ajax 'behoudend' ten onder
tegen Tunesisch elftal

TUNIS, zaterdag

Conditioneel is Ajax klaar voor de tweede seizoenhelft. Die conclusie kon gisteravond worden getrokken na de afsluiting van het achtdaagse trainingskamp in Tunesië. Tegen de nationale ploeg van het land, dat later in de maand als deelnemer start aan het kampioenschap van Afrika, hield Ajax zich eenvoudig staande. Hoewel trainer Jan Wouters z'n selectie flink afbeulde de afgelopen week. Pas in blessuretijd zorgde Zitouni met een kopbal voor de beslissende treffer: 2-1. "Werken aan de conditie was ons uitgangspunt. Pas de laatste dag hebben we tactisch getraind."

Tegen Tunesië werd duidelijk dat Ajax zich niet zonder meer op de aanval zal storten in de nationale competitie. Te vaak in de eerste helft van het seizoen bleek de kwetsbaarheid van die speelstijl. Gisteren liet Ajax de Tunesiërs komen. Pas bij het overschrijden van de middenlijn werden de Noord-Afrikanen aangepakt. Voor een gedeelte ook uit zelfbescherming, omdat Tunesië toch de best geklasseerde Afrikaanse ploeg is op de FIFA-wereldranglijst en twee jaar geleden nog de finale speelde om de Afrika Cup.

Dat zal dit jaar niet meevallen. Tenminste als de prestatie van Tunesië gisteren tegen Ajax maatgevend is. Na 45 minuten werd de ploeg door een kleine 5000 toeschouwers zelfs van het veld gefloten. Hoewel ze veel meer in balbezit waren, kregen ze twee kleine kansen. Beide door invaller-doelman Serge van der Ban onschadelijk gemaakt.

De beste mogelijkheden waren voor Ajax. Een inzet van Knopper werd van de lijn gehaald, Wamberto stuitte tweemaal op doelman El Ouaer, Dani zag een schot op de lat net voor de lijn in het veld stuiten en de rebound daaruit werd door Machlas naast geschoven. Een actie waarbij de Griek geblesseerd raakte aan de rug en werd vervangen door Brutil Hosé. Hij kreeg op aangeven van Dani de beste kans, maar kreeg de bal niet onder controle om hem in het lege doel te kunnen schuiven.

De Portugees, die samen met Aron Winter en Richard Knopper het middenveld bezette, was de beste Ajacied. Tenminste aan de bal. Opvallend omdat de Portugees nog nauwelijks heeft gespeeld dit seizoen. Dat geldt ook voor Ferdi Vierklau. Hij speelde als rechtsachter en na rust even centrale verdediger. Adel Sellimi, de beste speler van Tunesië en topscorer van de Bundesliga bij FC Freiburg, kreeg geen enkele kans.

Ajax kwam na een uur spelen op achterstand door een treffer van invaller Kanzari. Bij het betreden van het veld krulde hij direct een vrije trap achter doelman Van der Ban. Martijn Reuser, één van de acht invallers, volgde zeven minuten voor tijd zijn voorbeeld: 1-1. Het bleek niet goed genoeg voor een gelijkspel omdat de laatste actie van de wedstrijd door Zitouni omgezet werd in de winnende goal.

Opstelling Ajax: Van der Ban; Vierklau (Yakubu), Van Halst (Witschge), Chivu (Reuser), De Cler (Kanu), Winter, Knopper (Van der Gun), Dani (Nieuwenburg), Wamberto, Machlas (Hosé), Laudrup (Gronkjaer).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl