Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[V & L informatica]

Co Stompé met briljant
spel naar halve finale

door Roy Klopper - FRIMLEY GREEN, zaterdag

'Lucifer' Co Stompé zette gisteravond op het WK Darts de soms wat al te rumoerige zaal van het Lakeside-complex in vuur en vlam: in een briljante wedstrijd plaatste hij zich voor de halve finale via een 5-2 overwinning op de vooraf zeer gevreesde Mervyn King.

Na de onttroonde wereldkampioen Raymond van Barneveld is de Amsterdamse coryfee vanmiddag omstreeks 15.45 uur de tweede Nederlander in de historie die de halve finale speelt op het walhalla van de darts-sport, de Embassy in Frimley Green.

Stompé had niet eens het maximale aantal van negen sets nodig om de als derde geplaatste Engelsman terug te wijzen. Nadat hij de zevende set winnend afsloot, was hij niet meer in te halen door zijn tegenstander, die onder applaus van de 1500 rumoerige toeschouwers zeer teleurgesteld afdroop.

King had geen moment greep op de Nederlander. Alleen aan het begin van de wedstrijd en pal na de rust wist hij een set in de wacht te slepen. Dit wekte echter weinig verbazing. Stompés pijlen legden in de beginfase traditioneel een wat zwalkende route naar het dartsbord af.

De overige sets vertoonde de Amsterdammer een enorme overmacht: met een gigantisch aantal van dertien maal de maximale score van 180, bijna een record, kleineerde hij zijn tegenstander. De laatste set trok hij zelfs met 3-0 naar zich toe, ondanks het rumoer uit het publiek dat beide spelers duidelijk stoorde. De scheidsrechter moest de partij maar liefst zes maal stilleggen, een unicum in de Embassy-geschiedenis: "Ik had er last van, maar speelde in een soort roes, waardoor ik me kon afsluiten van de herrie," aldus Stompé.

De hoog aangeslagen King was vooraf al duidelijk niet gerust op de goede afloop. In de middaguren stond de Brit liefst zes uur achtereen in te gooien in het spelershotel. Stompé zette er twee korte oefensessies van een half uurtje tegenover. Het tekende de rust van de Oranje-darter, die weinig te verliezen had. "Mijn naam is inmiddels definitief gevestigd. Dit kampioenschap is nu al een grote victorie", aldus de darter voorafgaand aan zijn partij.

Luttele uren later bleek de succeskoek voor Stompé nog steeds niet op. Hij ontmoet vanmiddag in de halve finale de als tweede geplaatste Ronnie Baxter (38), die vorig jaar in de eindstrijd ten onder ging tegen Barney. De uit Accrington afkomstige darter maakte ooit op bijzondere wijze faam: in 1986 reisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij jarenlang zonder werkvergunning zo'n beetje alles won wat er te winnen viel. Toen zijn naam gevestigd was, keerde hij terug naar zijn vaderland, waar hij als full-time darter de kost verdient. Hij won gisteren na een twee uur durende thriller van Colin Monk.

Stompé hoopt vandaag en eventueel morgen op massale steun uit Nederland tijdens het belangrijkste weekeinde van zijn leven. "Ik hoop wel dat alle supporters in het oog houden dat de sportiviteit hier heel belangrijk is. Voor ons is het zeer belangrijk dat we ons goed kunnen concentreren."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl