Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[CMG]
[KPN Digitale Certificaten]
[ABN AMRO startplanner]
[BOL]
[Netaspect]

'Kleine spaarder de
dupe plan Vermeend'

  door Marijn Jongsma - AMSTERDAM, zaterdag

Een groep van zes professoren is een kruistocht begonnen tegen de invoering van een nieuw belastingstelsel per begin volgend jaar. Per brief hebben zij de afgelopen week ruim 80 hoogleraren aan juridische en economische faculteiten benaderd om het universitaire protest te ondersteunen.

Het zestal onder wie prof.dr. C.A. de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen en prof.dr. J.W. Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam dat tot dit opmerkelijke initiatief besloot is het vooral te doen om de vermogensrendementsheffing.

In de plannen van het kabinet gaat de fiscus er vanuit dat de belastingplichtige over zijn netto vermogen een rendement haalt van vier procent, ongeacht de werkelijke opbrengst. Over deze denkbeeldige vermogensgroei moet dan 30 procent belasting worden betaald.

In ruil hiervoor wordt belasting op dividend en rente in de kabinetsplannen afgeschaft.

Draagkrachtbeginsel
Volgens de hoogleraren is dit in strijd met het draagkrachtbeginsel, omdat bezitters van grotere vermogens in hun visie in staat zijn hogere rendementen te behalen. Een gemiddelde spaarrekening bij de bank, waarvoor veel kleine spaarders kiezen, levert momenteel een rente op die lager is dan vier procent. Aangezien de fiscus straks uitgaat van dit vaste rendement gaan de grote beleggers naar verhouding de minste belasting betalen, aldus het zestal.

"Kleine beleggers die risico's moeten mijden behalen op dit moment in feite vaak minder dan 4 procent reëel rendement. Minder vermogenden gaan dus in verhouding het meest betalen. Naar onze overtuiging is dit in strijd met het rechtsgevoel van belastingbetalers."

Bovendien staan de gewraakte heffingen "haaks" op de wijze belastingheffing elders in Europa en in de Verenigde Staten, aldus de critici. "Deze landen streven er naar de feitelijk genoten voordelen uit vermogen te blijven belasten en bestaande vermogenswinstbelastingen aan te scherpen."

De hoogleraren, die hun collegae oproepen uiterlijk maandag het protest mee te ondertekenen, zijn van mening dat alternatieven zoals een belasting op daadwerkelijke vermogenswinst ten onrechte "onvoldoende grondig" zijn bestudeerd. "Een wetgever die het rechtsgevoel schendt roept verzet op tegen de belastingheffing en stelt toekomstige belastingopbrengsten in de waagschaal."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl