Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[BOL]

Wapenhandelaar houdt
Duitse politiek in greep

door Theo Jongedijk - BERLIJN, zaterdag

Wat eind vorig jaar bij onze oosterburen begon als de affaire-Kohl, het aannemen van dubieus geld voor de partijkas, heet sinds deze week ook de affaire-Schäuble.

De Duits-Canadese wapenhandelaar Karlheinz Schreiber en zijn vrouw Barbara.

Met beide affaires is één naam verbonden, die van wapenhandelaar Karlheinz Schreiber. Deze in Canada woonachtige Duitser geldt als de man die het deksel van de beerput in handen heeft. Schreiber zou tot in detail weten van allerlei duistere zaken.

Het zou daarbij gaan om veel meer dan alleen het aannemen van geheime partijgelden. Als afgeleide zaken worden de levering van wapens aan Saoedi-Arabië, de verkoop van vliegtuigen en helikopters aan Canada, en de miljardentransactie betreffende de Oost-Duitse raffinaderij Leuna genoemd, die door de Duitse staat met de bijbehorende pompketen Minol aan het Franse olieconcern Elf-Aquitaine werd overgedaan.

In deze lucratieve zaken zouden voor honderden miljoenen marken aan steekpenningen zijn betaald. De ontvangers waren niet alleen zakenmensen, maar ook politici. Ondanks categorische ontkenningen vanuit de Duitse politiek wordt er in Zwitserland, Frankrijk, Canada en de bondsrepubliek justitieel onderzoek verricht.

Schreiber was jarenlang in de bondsrepubliek dé bemiddelaar tussen de wapenindustrie en de politiek. Hij zwierf als lobbyist voor de Duitse industrie over de wereld en had in de hoogste kringen altijd wel een voet tussen de deur. Dat verschafte hem het deksel van de beerput, die nu met de aantasting van Helmut Kohl en Wolfgang Schäuble voor een stukje is opengegaan.

"Dit is pas het begin", liet Schreiber deze week aan de openbaarheid weten, kort nadat Wolfgang Schäuble zich gedwongen had gezien om klaarheid te geven over het geld dat hij in 1994 van de wapenhandelaar in ontvangst had genomen.

De overhandiging van het bedrag vond plaats de ochtend na een sponsordiner dat de christen-democratische partij CDU voor een aantal relaties had gegeven. De partijvoorzitter van de CDU kan zich nu niet meer herinneren hoe hij de honderd briefjes van duizend mark in ontvangst heeft genomen.

"Ik heb ze in ieder geval meteen doorgegeven aan de penningmeester. Zij had het geld op de partijrekening moeten zetten en in de boeken moeten verwerken. Dat is helaas niet gebeurd. Zij heeft een fout gemaakt. Niet ik."

Karlheinz Schreiber lichtte na Schäuble's uitvluchten, vanuit Canada in een gesprek met de krant Die Welt, even het deksel van de beerput op: "Ik raad de heer Schäuble dringend aan zich aan de waarheid te houden. Het is onwaardig de schuld op de penningmeester af te schuiven."

Volgens Schreiber kreeg de CDU het geld voor politieke ruggensteun bij zijn plan om in Canada pantservoertuigen te gaan bouwen. De Canadese justitie is ook in de zaak geïnteresseerd en onderzoekt of de vroegere minister-president Brian Mulroney smeergeld van Schreiber heeft ontvangen. Dat moest de regeringsleider gunstig stemmen voor de aankoop van vliegtuigen van Airbus, helikopters van MBB en het verlenen van medewerking aan het pantservoertuigenproject.

De portemonnee van de wapenhandelaar was goed gevuld. Opdrachtgever Thyssen betaalde aan 'International Aircraft Leasing', het bedrijf van Karlheinz Schreiber, vijf miljoen mark om vaste voet op Canadese bodem te krijgen. Het Duitse concern ontkent echter in het partijgeldenschandaal van de CDU te zijn verwikkeld.

Wapenhandelaar Schreiber loopt over van rancuneuze gevoelens, omdat zijn politieke vrienden zich van hem hebben afgekeerd, sinds de Duitse justitie en belastingdienst zijn handel en wandel onderzoeken. Bij een inval in zijn villa in Kaufering werd voldoende belastend materiaal gevonden om Schreiber van belastingontduiking te verdenken en Canada om zijn uitlevering te vragen. Na het betalen van een borgsom is de wapenhandelaar weer op vrije voeten.

Schreiber is één van de weinigen die weet van de geldstromen. Met die kennis houdt hij de Duitse politiek in gijzeling.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl