Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[Netaspect]
[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]
[BOL]

Kankerpatiënten
dupe reactor-regels

  door Martijn Koolhoven

DODEWAARD/PETTEN, zaterdag

De directie van de kernreactor in Petten dreigt de centrale te moeten sluiten waardoor de bestraling van zeven miljoen Europese kankerpatiënten in gevaar komt.

De kernreactor geldt als 'kraamkamer' van radioactieve isotopen, waarmee in duizenden ziekenhuizen kankergezwellen worden bestraald.

De afvoer van hoog radioactieve splijtstof-elementen ligt stil sinds het Greenpeace via een procedure bij de Raad van State is gelukt de transporten 'juridisch te blokkeren'.

De 'blokkade' heeft tot gevolg dat de kerncentrales van Petten en Dodewaard hun splijtstofelementen niet meer kunnen afvoeren.

Als Petten zijn afval niet voor juni kwijtraakt, moet de reactor volgens directeur Torronin stilgelegd worden. Dit heeft gevolgen voor zo'n zeven miljoen Europese kankerpatiënten die bestraald worden met zogenaamde 'radioactieve isotopen' afkomstig uit de kweekreactor in Petten.

De isotopen-produktie kan volgens directeur Torronin niet op korte termijn door een andere buitenlandse leverancier worden overgenomen vanwege het specifieke karakter van de nucleaire grondstof uit Petten.

Veiligheid

Volgens de Covra - dat is de nationale nucleaire vuilophaaldienst - zijn al twee containers met splijtstof tijdelijk "in de kelder van de kerncentrale gehesen". Covra-directeur Hans Codée noemt dit een "ongewenste situatie".

Ook voor de drie jaar geleden stil gelegde kerncentrale in Dodewaard kunnen veiligheidsproblemen ontstaan nu het Greenpeace is gelukt de nucleaire transporten door ons land voorlopig stil te leggen.

Terwijl de in 1997 gesloten kerncentrale 109 hoog radioactieve splijtstofelementen voor het einde van dit jaar moet afvoeren, zijn de negentien geplande transporten onmogelijk geworden.

Dit betekent dat de centrale niet ontmanteld kan worden. Volgens Dodewaard-directeur Jan Hoekstra lopen personeel en omwonenden nu "onnodig risico". Hoekstra: "Het spul moet zo snel mogelijk weg."

Mol

Ondertussen blijken er aanwijzingen te zijn dat ambtenaren van het ministerie van VROM (Milieu) onder één hoedje spelen met Greenpeace om het vervoer van nucleair afval in Nederland onmogelijk te maken. Greenpeace ontkent dat ze over een mol op het departement beschikt.

Tegenover onze krant tonen de directies van de gedupeerde bedrijven zich wel verbaasd over de wijze waarop Greenpeace is geïnformeerd over details in de procedures rond de nucleaire transporten.

Covra-directeur Hans Codée vermoedt zelfs dat ambtenaren correspondentie, die is gericht aan minister Pronk, in kopie doorspelen aan Greenpeace. Hij zegt dit zelf een keer te hebben meegemaakt.

Komende woensdag vergadert de vaste Kamercommissie van Economische Zaken met de ministers Pronk (Milieu) en Jorritsma (Economische Zaken) over de nu ontstane situatie. Het VVD-Kamerlid Jan Dirk Blaauw eist dat minister Pronk ingrijpt. Blaauw: "Er ontstaat een calamiteit. Men realiseert zich werkelijk niet wat er aan de hand is."

Zie ook:

De tikkende tijdbom van Greenpeace






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl