Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[BOL]
[ABN AMRO startplanner]
[Netaspect]
[CMG]
[KPN Digitale Certificaten]

Steun van 20.000 mensen

Van onze verslaggevers

VLAARDINGEN, zaterdag

Door mee te lopen met de stille omgang voor de doodgeslagen student Daniel van Cotthem (17) hebben 20.000 bezorgde, verontwaardigde en verdrietige landgenoten gisteravond in Vlaardingen laten zien dat het afgelopen moet zijn met nodeloos geweld.

Deze zoveelste protestuiting tegen de krankzinnige geweldsuitbarstingen die iedere willekeurige Nederlander op elk moment kunnen treffen, vormt niet alleen een afsluiting van een week vol rouw om de jammerlijke dood van journalistiek-student Daniel. De rij van sprekers vroeg om actie.

De Vlaardingse burgemeester L.W. Stam wil een grootschalig en landelijk maatschappelijk initiatief. "Alle Nederlandse burgers, de Tweede Kamer, provincies en gemeenten moeten aan de slag. Want de tijd is aangebroken om elkaar aan te spreken over normen en waarden, opvoeding en onderwijs, drank en drugs, gezag en respect", zei hij in zijn betoog.

Daniels vader Peter van Cotthem (49) deed een appèl aan alle Nederlandse ouders om hun kroost voortaan met meer geweten te gaan opvoeden en begeleiden. "Ouders dienen hun kinderen een betere kans op een gelukkig leven te geven, met respect voor hun medemens." Met gebroken stem en indirect refererend aan de moordenaars van zijn kind: "Laat kinderen en jongeren hun agressie op gereguleerde manier positief omzetten in activiteiten als sport. Zoals ook onze Daniel deed."

Loes Ippel (18) herdacht haar vermoorde vriend Daniël met een roerend gedicht. Ze besloot de woorden met de uitroep: "Ik hou van je, lieve Daan!"

Onder de deelnemers bevonden zich ook de ouders van Froukje Schuitmaker, een van de twee tieners die vorig jaar tijdens een schietpartij in Gorinchem om het leven kwamen. Zij voerden een lang lint met alle namen van slachtoffers van zinloos geweld met zich mee. "Natuurlijk betekent dit voor ons het openrijten van een wond", zei Froukjes moeder. "Maar we willen erbij zijn om de ouders van Daniel te steunen. Zij moeten nog een lange, zware weg gaan, die wij al achter de rug hebben."

Ook de ouders van de vermoorde Marianna Vaatstra waren met vier van hun kinderen uit Zwaagwesteinde naar Vlaardingen gereisd. De familie Vaatstra wilde de nabestaanden dezelfde ondersteuning geven als zijzelf ondervonden tijdens de stille tocht in hun dorp na de lustmoord op Marianne.

Onder de deelnemers van de stille tocht was ook de 60-jarige gepensioneerde Vlaardinger A. van Steensel die onze samenleving met walging ziet verharden. "Ik kan me indenken dat mensen wapens gaan meedragen om zich tegen tuig te beschermen en het recht in eigen hand gaan nemen omdat zo weinig wordt ondernomen. Er moet iets gebeuren! Strengere en hogere straffen. Directe berechting. En misschien moet de pers volledige namen en gezichten van daders gaan brengen. Dan weten wij Nederlanders, tegen wie we ons moeten beschermen."

Daniels vriendin Loes legt even haar hoofd op de brede troostende schouder van vader Van Cotthem. Ruim 20.000 mensen liepen gisteravond mee in de stille omgang ter nagedachtenis van de Vlaardingse jongen die deze week slachtoffer werd van zinloos geweld. FOTO: ANP

 

Zie ook:

Belagers Daniel van Cotthem in Ziektewet

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl