Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
14 januari 2000
 

[ABN AMRO]
[vacatures]
[BOL]
[Klik hier!]
[Siteshopper]
[Veilinghal]

MeesPierson gaat rijkdom
van particulieren managen

door PETER VAN DER TUIN - AMSTERDAM, vrijdag

Fortis-dochter MeesPierson gooit het roer om. Voor vermogende particulieren, maar nu ook verenigingen en stichtingen, biedt zij niet langer het 'beperkte' private banking, maar het uitgebreide 'private wealth management'.

Klanten willen namelijk meer met hun geld dan vroeger en het beheren van vermogens wordt steeds ingewikkelder. De hele structuur van MeesPierson is er inmiddels op ingericht, via een plattere organisatie en een groot aantal speciale teams.

"MeesPierson was de eerste Nederlandse bank die de term 'private banking' in Nederland introduceerde", verklaarde gisteren mr. C.W. van Boetzelaer, directeur van de Fortis Bank. "Maar de term is duidelijk aan herijking toe. Het begrip is verwaterd, omdat steeds meer partijen onder die naam diensten aanbieden. Maar het gaat nu meer om het management van vermogen, het is meer dan bankieren of rentenieren. Wij streven een aanpak na waarbij het vermogen wordt gezien als een onderneming."

Vanaf nu is dus'private wealth management', het managen van de rijkdom van particulier, stichting of vereniging, de norm. MeesPierson voorziet een grote groei van deze sector. Zelf beheert zij via de circa 2500 vestigingen wereldwijd al een vermogen van particulieren van ongeveer EUR75 miljard. Van Boetzelaer denkt dat dit binnen drie jaar EUR100 miljard kan worden.

Private wealth management wordt een afzonderlijke 'business line' binnen de Fortis-groep, al blijven nog wat afzonderlijke taken gereserveerd voor Fortis-dochters Theodoor Gilissen en KBW Wesselius. "Het is de meest persoonlijke vorm van financiële dienstverlening. Het is meer het assembleren van informatie, service en kennis. Het wordt minder 'banking', maar meer 'consulting', waarbij de opdrachtgever meer en meer partner wordt van een team van professionals", aldus de Belg Peter Vandekerckhove, plaatsvervangend voorzitter van de nieuwe business-line. MeesPierson stelt zich daarbij onafhankelijk op en kan dus ook producten en diensten van andere financiële organisaties dan Fortis aanraden.

Cultuur omgegooid
De cultuur bij MeesPierson is geheel omgegooid. Er is een groot aantal teams geformeerd van ongeveer 10 personen die zich specialiseren op doelgroepen. "Een oudere belegger praat graag met een oudere adviseur.

Een jong mens met een nieuw soort vermogen, bijvoorbeeld een geslaagde internetstarter, wil een andere gesprekspartner. Oud geld wil anders behandeld worden dan nieuw geld en dan heb je nog mensen die opeens veel geld erven of een grote prijs winnen. Dan zijn er nog klanten die hier een zaak hebben, maar in het buitenland wonen. Anderen willen ondernemen met hun geld, weer anderen willen de estate planning goed geregeld hebben. Het is allemaal veel complexer geworden", zegt Van Boetzelaer.

De hele markt voor het beheren van vermogens van particulieren verandert volgens hem continu. Het aantal flinke vermogens stijgt snel, evenals het aantal nieuwe miljonairs. De nieuwe rijken blijken niet alleen steeds jonger te worden, maar ze zijn ook kritischer en ondernemender. Ze zijn mondiger, omdat ze al veel informatie via internet kunnen krijgen.

De moderne klanten willen meer advies dan vroeger en vooral de snel veranderende voorschriften voor de hele beleggingssector, de internationalisering en de komende belastingplannen voor Nederland leiden tot veel vraag naar advies en aanpassing van het vermogensbeheer.

"Jonge mensen hebben ook steeds minder tijd om het allemaal zelf te doen. Ze besteden het graag uit", meent Van Boetzelaer. "En we zien de opkomst van mensen die ethisch, groen en/of duurzaam willen beleggen. De traditionele oudere beleggers willen juist meer zekerheid en vastigheid en jaarlijks inkomen en dat kan en moet anders geregeld worden voor de situatie vanaf het jaar 2001. Steeds sterker wordt de vraag in deze snel veranderende wereld: wat wil en kan ik eigenlijk met mijn geld?

Hoe moet de juridische structuur worden, welke verzekeringen moet ik wel of niet hebben. En dat wordt dan bepaald in uitvoerig overleg met onze teams, waarbij ook duidelijke afspraken worden gemaakt over de kosten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl