Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, vrijdag
De fusie-onderneming van ING Investment Management en BBL Asset Management wil haar beleggingsfondsen vooral aan de man brengen via derden als financieel adviseurs en kleine banken, die deze 'producten' zelf niet aanbieden. Groei moet dan ook vooral komen uit landen buiten de Benelux, want daarbinnen kiezen klanten toch vaak voor de fondsen van de grootbank waar zij hun rekening hebben.
Eén en ander bleek gisteren tijdens een toelichting op de voorgenomen krachtenbundeling tussen beide ING- en BBL-onderdelen in Den Haag. "Een mooi voorbeeld van hoe zo'n derde partij behulpzaam kan zijn, is Italië", aldus Jacob van Eeghen van ING die voor de nieuwe onderneming verantwoordelijk wordt.
"Naast via ons eigen distributiekanaal zijn we daar actief door middel van contracten met lokale banken, die onvoldoende groot zijn om zelf beleggingsfondsen te voeren en onze fondsen verkopen. We zijn dit extra verkoopkanaal twee jaar geleden gestart en hebben nu zo'n EUR500 miljoen (1,1 miljard) onder beheer, via ongeveer 50 contracten."
Online verkoop
De 'verkoop' van beleggingsfondsen via bijvoorbeeld de
supermarkt ziet Van Eeghen niet zitten, maar internet wordt volgens hem
"heel belangrijk". "Binnen een jaar moeten onze beleggingsfondsen beschikbaar
zijn via dit medium, maar hoe precies kan ik u nu nog niet vertellen."
De twee bedrijfsonderdelen van ING en BBL zijn na de integratie tot ING Investment Management Europa goed voor een beheerd vermogen van EUR170 miljard (375 miljard). Van BBL-kant wordt EUR50 miljard ingebracht; de rest komt van ING, aldus Philippe Damas van BBL die bij de nieuwe onderneming tweede man wordt.
"ING brengt ongeveer 100 beleggingsfondsen in en BBL zo'n 200. Bij bundeling daarvan ik zeg niet dat dat ook meteen gebeurt zou ING haar aantal fondsen verdrievoudigen en het aantal van BBL met ongeveer de helft toenemen", aldus Damas. Overlappende fondsen zouden kunnen verdwijnen, "maar een finale beslissing daarover is nog niet genomen", zo stelde Van Eeghen desgevraagd.
Als bij het Europese deel van het nieuwe ING Investment Management de Aziatische en Amerikaanse takken worden opgeteld, dan ontstaat een bedrijfsonderdeel dat wereldwijd ruim EUR290 miljard vermogen onder beheer heeft. "Daarmee doen we in Europa mee in de voorste gelederen en zijn we duidelijk de grootste Nederlandse partij", aldus Van Eeghen.
Verdubbeling markt
Op basis van beheerd vermogen neemt ING Groep in Europa de achtste
plaats in. "Daarmee zijn we groot genoeg om zelfstandig te overleven,
maar dat wil niet zeggen dat we niet verder willen groeien", aldus de
ING-directeur. De markt zelf zou de komende vier, vijf jaar verdubbelen.
1999 noemde Van Eeghen gisteren voor de beleggingsfondsen van ING Investment Management een "minder succesvol jaar dan 1998 en de vele jaren ervoor". "Maar dat is op zich niet bijzonder. En meer dan de helft van de fondsen is hoger geëindigd dan de benchmark."