Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
14 januari 2000
 

[ABN AMRO]
[vacatures]
[Siteshopper]
[Klik hier!]
[Veilinghal]
[BOL]

Uitgever eist ƒ1mln. na
falen cd-beveiling Sony

door ROMKE SPIERDIJK - AMSTELVEEN, vrijdag

De Amstelveense uitgever van computerspellen, R&P Electronic Media, wil een schadevergoeding van ruim ƒ1 miljoen van Sony omdat de kopieerbeveiliging die de elektronica-gigant levert op kinderlijk eenvoudige wijze te omzeilen is.

R&P beveiligt sinds begin 1999 haar producten met SecuROM van het Oostenrijkse Sony DADC. Deze Sony-dochter perst de cd-roms van een groot aantal uitgevers en biedt daarbij sinds drie jaar ook een kopieerbeveiliging aan. Door de populariteit van cd-branders heeft het illegaal kopiëren zo'n grote vlucht genomen, dat het uitgevers grote moeite kost om zelfs maar de ontwikkelkosten van een spel terug te verdienen. Goede beveiliging is dus noodzakelijk.

De Amstelveense uitgever koos voor SecuROM en lanceerde vervolgens de productlijn 'Full Product, Half Price'. Omdat Sony R&P verzekerde dat kopiëren dankzij SecuROM tot het verleden behoorde, kon de prijs van de spellen gehalveerd worden. Er zouden immers meer exemplaren verkocht gaan worden. Directeur Peter de Wit van R&P: "We waren dan ook zeer verbaasd dat de verkopen zo tegenvielen. We verkochten zelfs minder dan normaal. Toen we op onderzoek uitgingen kwamen we overal illegale kopieën tegen."

Eenvoudig
Slimme computerfreaks zijn vrijwel altijd in staat de beveiliging van software te kraken, maar volgens De Wit kwamen de illegale exemplaren van de spellen uit een geheel andere hoek. "Het bleek dat je de beveiliging niet eens hoefde te kraken." Kenmerk van SecuROM is dat de zilveren schijfjes wél te kopiëren zijn, maar dat de (illegale) kopie het vervolgens niet doet. "In de meeste gevallen bleken ze het gewoon te doen. Je had niet eens door dat het origineel beveiligd was."

Bij Sony DADC, waar R&P jarenlang zijn cd's liet maken, keek men op van de eenvoudige manier waarop tóch kopieën gemaakt konden worden, ondanks de prijzige beveiliging met SecuROM. "We zijn toen samen met Sony gaan kijken wat er mis was en hoe de gaten gedicht konden worden", zegt De Wit. "Vijf van mijn mensen zijn een maand lang met Sony in de weer geweest om de problemen op te lossen."

Inmiddels is er een verbeterde versie van SecuROM uit, maar of deze wél werkt, weet De Wit niet. "De relatie met Sony is verbroken, we gaan het nu voor de Oostenrijkse rechter uitvechten. We hebben met ze gepraat over een schikking, maar zijn daar niet uitgekomen. We willen een schadevergoeding voor de gemiste omzet, maar ook voor de uren die wij hebben gemaakt om ze te helpen. Bovendien gaan we natuurlijk niet meer door met onze nieuwe productlijn."

Directeur Dieter Daum van Sony DADC ontkent niet dat R&P problemen heeft gehad met SecuROM. "In een klein aantal gevallen heeft de beveiliging inderdaad gefaald", geeft de Oostenrijker toe. "R&P overdrijft dat aantal echter vreselijk. Sindsdien is SecuROM bovendien sterk verbeterd, waardoor het nog steeds een van de beste systemen ter wereld is. We bestrijden dan ook de ernst van de beschuldigingen en de hoogte van de claim."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl